Alcoholpercentage

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Bier Iedereen wil weten hoeveel alcohol er uit eindelijk ik z'n eigen gebrouwen bier zit. Met behulp van het begin en eind SG kunnen we dat berekenen.

Berekening

Het alcoholpercentage kan je alsvolgt berekenen:

a ≈ ( ebegin - eeinde ) * 0,544 + 0,4

Hierbij is:

a het alcoholpercentage in volume %
ebegin De gemeten extract voor de vergisting in °Plato
eeinde de gemeten extract bij het bottelen in °Plato

De factor 0,544 is er vanwege de omzetting van suiker naar alcohol. De factor 0,4 is de extra alcohol, die we krijgen door het toevoegen van bottelsuiker.

Als je met een hydrometer werkt kan je de volgende formule gebruiken:

a ≈ ( SGbegin - SGeinde ) * 0,136 + 0,4

Hierbij is:

a het alcoholpercentage in volume %
SGbegin De gemeten SG voor de vergisting
SGeinde de meten SG bij het bottelen

De factor 0,136 is er vanwege de omzetting van suiker naar alcohol. De factor 0,4 is de extra alcohol, die we krijgen door het toevoegen van bottelsuiker.

Het '≈'-teken in de formules betekent 'ongeveer gelijk aan'. Het echte alcoholpercentage is alleen maar met analytische instrumenten en destillatieapparatuur, nauwkeurig te bepalen. Deze formules geven een goede benadering.

Voorbeeld

Je hebt een bier gebrouwen met een ebegin van 20 °Plato en een eeinde van 4 °Plato. Dat geeft:

a ≈ ( ebegin - eeinde ) * 0,544 + 0,4 ≈ ( 20 - 4 ) * 0,544 + 0,4 ≈ 9,1 %

of, een voorbeeld als je met SG werkt:

a ≈ ( SGbegin - SGeinde ) * 0,136 + 0,4 ≈ ( 1080 - 1015 ) * 0,136 + 0,4 ≈ 9,2 %