Chemie

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

HumulonIn dit gedeelte wordt ingegaan over de chemie tijdens het mouten en bierbrouwen. De materie is verdeeld over verschillende hoofdstukken. Allereerst een aantal hoofdstukken waarin op een eenvoudige manier een inleiding wordt gegeven over de organische chemie en de belangrijkste verbindingen.

Inleiding

Eerst een algemene inleiding over de atomen.
  • Atomen en elementen, waaruit is alle materie om ons heen opgebouwd en hoe ontstaan er verbindingen.

Organische verbindingen

Hier wordt uitgelegd welke verschillende type organische verbindingen gevormd kunnen worden.
  • Alkanen, waarin de eenvoudigste organische verbindingen en nomenclatuur wordt uitgelegd.
  • Onverzadigde koolwaterstoffen, alkenen en alkynen.
  • Alcoholen, allerlei soorten alcoholen, een vereenvoudigde structuur weergave.
  • Zuren, de organische zuren en de zuurgraad, pH.
  • Esters, belangrijk voor het aroma van het bier.

Complexe organische moleculen

Deze meeste moleculen, verbindingen, die in organismen voorkomen, zijn veel complexer, dan beschreven bij de alkanen, alcoholen, zuren, enz. De meeste moleculen in organismen bestaan uit duizenden atomen. Deze macromoleculen zijn groot en lijken vaak op een ketting van aan elkaar gekoppelde moleculen. Een polysacharide bijvoorbeeld, is een ketting van suiker moleculen. Voorbeelden hiervan zijn zetmeel en cellulose.

Bier specifieke verbindingen

Hier is informatie te vinden over verbindingen die specifiek zijn voor bier.
  • Hopbitterzuren, belangrijk voor de bittere smaak en houdbaarheid van het bier.
  • Terpenen, oliën uit hop die een belangrijke bijdrage leveren aan het aroma van bier.

Reacties

Deze chemische reacties spelen een essentiële rol bij de productie van bier.
  • Maillard, verantwoordelijke voor de bruinkleuring van de mout tijdens het eesten.
  • Karamelisatie, vorming van karamel in o.a. kristalmouten.