Ga naar artikel

Dompelkoeler

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Dompelkoeler Een dompelkoeler (ook spiraalkoeler genoemd) wordt in de hete wort geplaatst, waarna we er koud water door laten stromen om de wort af te laten koelen. Deze dompelkoelers zijn kant en klaar te koop, maar zijn ook eenvoudig zelf te maken. Hiervoor hebben we het volgende nodig:

Benodigdheden

Aantal Omschrijving
1 Rol flexibel koperen pijp, 10 mm
1 Grote bloempot of emmer (als mal)
  Slangen

Werkwijze

Zorg ervoor, dat je een emmer of bloempot neemt, die een diameter heeft, die ongeveer gelijk is aan 2/3 van de diameter van de kookketel. Buig de koperen pijp spiraalsgewijs om de bloempot of emmer. Zorg er daarbij voor dat de twee uiteinden boven uit komen, zodat hier de slangen op geschoven kunnen worden. De spiraal hoogte moet ongeveer overeenkomen met de hoogte van het wort in de kookketel.
Bevestig tenslotte slangen op de dompelkoeler en zet deze vast met slangeklemmen.