Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier
Met het maken van bier kan er wel eens wat verkeerd gaan. Afgezien van het feit, dat bier te veel/weinig bitter is (verkeerde hoeveelheid hop), of te licht/donker (verkeerde hoeveelheid kleurmouten), kunnen er ook andere afwijkingen voorkomen. Hieronder is een lijst te vinden met de bekendste, niet alleen van smaak en geur, maar ook zichtbare afwijkingen, die voorkomen.
Smaak- en geurafwijkingen:
Visuele afwijkingen:
Smaak- en geurafwijkingen
Aangebrand
Oorzaak |
Te hoge verwarming
Te weinig geroerd |
Remedie |
Maischketel met dikke bodem
Meer roeren |
Acetaldehyde, Groene appels
Oorzaak |
Wordt gevormd bij de vergisting |
Remedie |
Herbeluchten met mate
Andere gist gebruiken
Minder zuurstof toevoegen |
Aftershave, Hogere alcohol, Parfum
Oorzaak |
Te hoge vergistingtemperatuur en een te korte eiwitrust bij 53 °C |
Remedie |
Lagere vergistingtemperatuur
Niet te lang beluchten
Andere gist nemen
Een langere eiwitrust bij 53 °C |
Ananas, Karton, Papier
Oorzaak |
Als hete wort in contact wordt gebracht met lucht |
Remedie |
Vermijd zoveel mogelijk contact met het nog het wort met de lucht bij het maischen en spoelen |
Azijnzuur, Melkzuur, Zuur
Oorzaak |
Bacteriële infectie
Maischwater te veel aangezuurd |
Remedie |
Het wort goed doorkoken
Verse gist gebruiken
Steriel werken |
Bitter
Oorzaak |
Hoe wel geen 'echte' afwijking, is een te bitter bier ook niet gewenst. Een teveel aan hopbitterheid, wordt veroorzaakt door een te hoge hopgift. |
Remedie |
Minder hop gebruiken. |
Boterbabbelaars, Diacetyl
Oorzaak |
Onvoldoende belucht bij de vergisting
Bacteriën vorming |
Remedie |
Gist tijdig vervangen
Langer beluchten
Langer lageren
Minder lucht toevoegen bij bottelen |
Branderig, Droogbitter, Rokerig, Samentrekkend
Oorzaak |
Te veel zwarte mout gebruikt |
Remedie |
Minder zwarte mout gebruiken
Goede kwaliteit karamelmout gebruiken |
Droog
Oorzaak |
Te lange maltose rust bij 63 °C |
Remedie |
Kortere maltose rust bij 63 °C
Let ook op verhouding suiker/mout |
Dropachtig
Oorzaak |
Relatief teveel gebruik van donkere moutsoorten |
Remedie |
Kortere kooktijd aanhouden
Mindere donkere moutsoorten gebruiken |
Esters, Ethylacetaat, Fruit (banaan), Lijm (velpon), Oplosmiddel
Oorzaak |
Te geringe beluchting |
Remedie |
Beter en meer beluchten |
Fenol, Medicinaal
Oorzaak |
Chloorrestanten, wilde gist of bacteriële infectie |
Remedie |
Verwijder chloorrestanten
Werk hygiënisch |
Gistsmaak
Oorzaak |
Autolyse van de gistcellen
Te laat na de hoofdgisting overhevelen |
Remedie |
Andere gist
Eerder overhevelen voor lagering |
Graan, Hooi, Kaf, Stro
Oorzaak |
Uitgeloogde tannine of looistoffen uit het kafje van de mout en de schubben van de hop |
Remedie |
Mout schroten dat de kafjes heel blijven
Vermijd aanbranden
Temperatuur spoelwater niet hoger dan 80 °C |
Gras, Grondlucht, Keldergeur, Muf, Schimmelig
Oorzaak |
Omzetting van diacetyl in acetoïne
Te oude grondstoffen
Gerst of mout vochtig bewaard
Trage hoofdvergisting |
Remedie |
Schoner werken
Meer gist toevoegen
Verse grondstoffen gebruiken, deze koel en droog bewaren
Niet te vroeg schroten |
Groenten, Kattenpis, Mais, Vis, Zwavelachtig
Oorzaak |
DMS (geur van gekookte groente, bloemkoolachtig andijvie)
Gistras
Te hoge vergistingtemperatuur
Te kort gekookt
Onhygiënisch werken |
Remedie |
Verse gist gebruiken
Netter werken
Langer koken
Verlaag de zuurgraad (pH)
Flessen donker en koel bewaren |
Karamel
Oorzaak |
Te hoge gasvlam verwarming en te weinig geroerd |
Remedie |
Goed roeren
Temperatuur minder snel laten stijgen (1 °C per minuut)
Hoeveelheid donkere moutsoorten verminderen |
Komkommer
Oorzaak |
Kan ontstaan tijdens het kiemen van de gerst |
Remedie |
Geen, komt uit de mouterij |
Metaal
Oorzaak |
Gereedschap van blank ijzer gebruikt
Oude moutsoorten gebruikt |
Remedie |
Gebruik verse mout
Gebruik geen gereedschap van blank ijzer |
Noten
Oorzaak |
Wilde gisten en oxidatie |
Remedie |
Contact met de lucht zoveel mogelijk vermijden
Het bier sneller bottellen
Bier koel bewaren |
Port, Sherry
Oorzaak |
Oud bier |
Remedie |
Laat bier niet te lang staan |
Scherpe bitterheid, Wrang
Oorzaak |
Te oude geoxideerde hop |
Remedie |
Verse hop gebruiken
Hop goed afgesloten en koel bewaren |
Vettig, Zeepachtig
Oorzaak |
Wordt veroorzaakt door organische zuren |
Remedie |
Neem een ander gistras
Wort langer beluchten |
Wort
Oorzaak |
Te lage vergistinggraad |
Remedie |
Te trage vergisting
Neem meer gist
Belucht langer
Verhoog de vergistingtemperatuur
Neem een ander gistras |
Zoet
Oorzaak |
Onvoldoende uitgegist
Te korte maltose rust bij 63 °C |
Remedie |
Langere maltose rust bij 63 °C
(diacetyl kan ook zoetig overkomen) |
Zoethout
Oorzaak |
Te veel gebruik van zoethout levert een sterke dropsmaak op (hoestdrank) |
Remedie |
Matig gebruik van zoethout |
Visuele afwijkingen
Naast de smaak- en geurafwijkingen komen uiteraard ook nog een aantal visuele afwijkingen voor
Weinig schuim
Oorzaak |
Te lange eiwitrust bij 53 °C |
Remedie |
Kortere eiwitrust bij 53 °C |
Weinig koolzuur
Oorzaak |
Slechte afdichting van de flessen
Te weinig suiker voor de nagisting op fles
Bier is te jong
Geen levende gistcellen aanwezig |
Remedie |
Zorg voor goed kroonkurken en goeden afsluiting
Wees er zeker van dat nog wat suiker wordt toegevoegd tijdens het bottelen
3 Maanden laten lageren |
Gushing, Teveel koolzuur
Oorzaak |
Te vroeg gebotteld, te veel suiker toegevoegd
Er zijn deeltjes achtergebleven (biersteen)
Bacteriële infectie |
Remedie |
Later bottelen
Schoon werken
Minder suiker toevoegen bij het bottelen |
Troebel
Oorzaak |
Bier wil niet klaren
Door de kou worden de eiwitten zichtbaar |
Remedie |
Tijdens de laatste 10 minuten van het koken, Iers mos, of vislijm toevoegen |
Zetmeelwaas
Oorzaak |
Te korte maltoserust bij 63 °C |
Remedie |
Langere maltose rust bij 63 °C
Doe de
jodiumtest
. |