Praktijk Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier In dit gedeelte is er informatie te vinden, die in de praktijk zijn te gebruiken. Ik heb de gegevens gegroepeerd, om het overzichtelijk te houden. Algemeen Bier brouwen Het brouwen gaat in verschillende stappen: Het maken van een goede giststarter Het schroten van de benodigde mout Maischen Filtreren en spoelen Koken Koelen Toevoegen gist Vergisting Lageren Afvullen Hou altijd een logboek bij van je brouwproces Er zijn ook andere (gemakkelijker) manieren om bier te maken: Bierpakket Moutextract Zelf mout maken Reinigen van de granen Weken Kiemen Eesten Gist kweken Materiaal, benodigd voor het kweken van gist Media, voor de groei van gist Gist verzamelen Maak een starter van de verzamelde gist Reinstrijken op een agarplaat Enten in een schuine buis Meten , van temperatuur, zuurgraad, enz. Rekenen , van de kleur, soortelijk gewicht, bitterheid, enz. Recepten om zelf bier te maken Bewaren van bier en de smaakevolutie Serveren van bier Proefformulier , voor het bijhouden van de smaak en geur van het bier Kleur van bier Afwijkingen , die kunnen voorkomen in je eigen gebrouwen bier Reinigings- en desinfecterende middelen Steriliseren Zelf maken van materialen om bier te brouwen Andere toepassingen van bier