Ga naar artikel

Bier brouwen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Bier Het 'echte' brouwen van bier, met mout, is de meest uitvoerige methode. Het grote voordeel is hier, dat we nu alles in eigen hand hebben, en dat bier kunnen maken, wat we zelf willen. Naast dat er meer stappen zijn, is er nu ook meer apparatuur nodig.

Benodigdheden

  • Schrootmolen
  • Ketel(s) groot genoeg voor de hoeveelheid bier
  • Koeling
  • Filter
  • Emmer of (gist)vat
  • Schone doek of waterslot

Werkwijze

De hieronder aangegeven werkwijze is slechts een voorbeeld. De stappen kunnen afhankelijk zijn van het gebruikte recept.
  • Schroot al het mout.
  • Breng een hoeveelheid, zoals in het recept aangegeven, water op temperatuur.
  • Voeg onder goed roeren het mout toe aan het water.
  • Verwarm het gevormde beslag volgens het bij het recept opgeven schema.
  • Filtreer het beslag
  • Breng het heldere wort aan de kook.
Vanaf hier komt de rest van de werkwijze overeen met het maken van bier met Moutextract, punt 3
  • Voeg de bitterhop toe.
  • Laat dit 45 minuten koken.
  • Voeg nu de aromahop toe
  • Laat dit nog 15 minuten koken.
  • De kokende wort afkoelen
  • De afgekoelde wort door een zeef in de emmer of vat gieten, om de hop- en eiwitresten te verwijderen.
Vanaf hier komt de rest van de werkwijze overeen met het maken van bier met een Bierpakket, punt 4
  • Aanvullen met water tot de voorgeschreven hoeveelheid bereikt wordt.
  • Voeg de gist toe als de wort afgekoeld is tot minder dan 25 °C is. Dek de emmer of vat af met een deksel of een steriele doek ter voorkoming van infectie, of gebruik een gistvat met waterslot.
  • Zet de emmer of het vat op een warme plaats, 20 tot 22 °C.
  • Na 5 tot 7 dagen zal de hoofdgisting zijn afgelopen en is het S.G. gedaald tot de helft van het oorspronkelijke (bijvoorbeeld van 1060 naar 1030). Hevel het bier nu eventueel over naar een grote steriele fles en plaats een waterslot op de opening van de fles. Zet de fles op een koele plaats, dit bevordert het klaren.
  • Als het bier na ±3 weken mooi helder is en niet meer gist, kan het worden gebotteld. Maak voor het bottelen de benodigde hoeveelheid flesjes steriel en doe in elk flesje 1 theelepeltje suiker. Vul de flesjes tot 2 cm van de rand en sluit ze met de beugelsluiting of plaats een kroonkurk. Bij een beugelsluiting, de rubbertjes apart 10 minuten in kokend water houden, om deze te desinfecteren.
  • Zet de flesjes een week op een warme plaats om de nagisting op fles en de koolzuurdruk te bevorderden.
  • Zet hierna de flesjes koel weg en laat ze minstens 3 maanden rijpen.