Ga naar artikel

Reinigen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Boekweit zaadZorg ervoor dat het graan wat je koopt niet oud is, dus nog voldoende kiemkracht heeft. In dit voorbeeld gaan we uit van 500 gram boekweit. In de afbeelding hiernaast zie je de gekochte boekweit.

Werkwijze

We doen de boekweit in een schaal, emmer, o.i.d. en doen er water bij en roeren voor zichtig even door het mengsel. Nadat we het boekweit hebben laten bezinken, gieten we het water zoveel mogelijk af en voegen weer schoon water toe.
We herhalen het verversen van het water, roeren en bezinken net zolang, totdat het water boven de boekweit helder is en er geen schuim meer op komt. Veel verontreinigingen, zoals stofdeeltjes, vliesjes, strootjes, enz. blijven drijven. Door dit spoelen raken we al deze verontreinigingen kwijt.

Bij boekweit zal je ook merken, dat het water in het begin wat roze gekleurd is en ook wat slijmerig.

We laten nu het boekweit staan met een laag water van ongeveer 2 cm. erboven. We dekken de schaal of emmer af met een folie, om te voorkomen, dat er opnieuw verontreinigingen in komen.

Boekweit voor het reinigen Boekweit na het reinigen
Het eerste water Schoon gespoeld