Ga naar artikel

Morten Meilgaard

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Morten Christian Meilgaard is geboren op 11 november 1928 vlakbij Odense op het eiland Funen (in het Deens,  Fyn) in Denemarken. Hij was chemicus bij het Alfred Jørgensen Laboratorium in Kopenhagen. Dit laboratorium is gespecialiseerd in gisten. Morten Meilgaard had veel belangstelling voor de biochemische en fysiologische basis van smaak. Hij was vooral geinteresseerd in de verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de smaak van hop en bier en ontwikkelde methoden waarmee ze kunnen worden vastgesteld, door chemische analyse in combinatie met sensorische evaluatie technieken. Dit resulteerde o.a. in de publicatie van het boek 'Sensory Evaluation Techniques'.
Hij werkte van 1967 tot 1973 voor de Cuauhtemoc Brewery in Monterrey Mexico. In 1973 werd Morten, Senior Technical Advisor bij de Stroh Brewery in Detroit, totdat deze brouwerij in 1999 werd overgenomen door Miller Brewing. Morten ging toen met pensioen.

Hij ontving de Schwarz Award en de Master Brewers Association Award of Merit voor zijn onderzoek naar verbindingen, die de smaak van het bier beïnvloeden.
Hij is oprichter en voormalig voorzitter van de Hop Research Council van de Verenigde Staten, en was voorzitter van het Wetenschappelijk Adviescomite van de U. S. Brewers Association. Ook was hij 14 jaar voorzitter van de Subcommittee on Sensory Analysis of the American Society of Brewing Chemists.

Morten Meilgaard is overleden op 11 april 2009.