Ga naar artikel

Koelen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Koeler Na het koken, moet het hete wort afgekoeld worden, zodat het gist erbij kan. Tot nu toe hoefden we niet zo nauwkeurig te zijn met de hygiëne. Maar vanaf het moment dat de temperatuur van het wort, wat nu een soort suikeroplossing is, onder de 60 °C komt, is het zeer bevattelijk voor infecties. We moeten er dus voor zorgen dat het wort niet besmet kan worden met ongewenste micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Om zo min mogelijk kans te hebben op besmetting, moet het afkoelen zo snel mogelijk verlopen en moeten we met gedesinfecteerd materiaal werken. Er zijn verschillende manieren om het wort te koelen. Voorbeelden daarvan zijn hieronder te vinden.

Dompelkoeler/Koelspiraal

De bedoeling is dat tegen het eind van het koken, we deze koperen spiraal in het wort zetten. Wanneer de kooktijd voorbij is, stoppen we de verwarming en laten (koud) leidingwater via de slangen door de koperen spiraal lopen. Hierdoor zal het wort in ongeveer 30 minuten afgekoeld worden naar 20 tot 25 °C.

Tegenstroomkoeler

Deze tegenstroomkoelers zijn winkels te koop, of via internet te bestellen. Ook de warmtewisselaar uit Vaillant CV ketels, is heel goed te gebruiken.

Het worthevelfilter wordt heel vaak gebruikt, om eventuele hopdeeltjes te filteren. Zorg dat alle slangen op de goede wijze aangesloten zijn.

Benodigdheden

  • Koelspiraal, of tegenstroomkoeler met worthevelfilter. Kijk bij Spoelen voor de bouw van een worthevelfilter.
  • Koud water (kraanwater)
  • Gedesinfecteerd gistvat
  • Kaasdoek

Werkwijze

  • Het is handig om tijdens het koken, het gistvat te desinfecteren. Ook de koelspiraal, of tegenstroomkoeler en slangen waar het wort doorheen moet, dienen gesteriliseerd te zijn.
  • Zorg dat alle slangen voor de koeling, goed zijn aangesloten, en stevig vast zitten.
  • Wanneer de kooktijd voorbij is, dan de koelspiraal in het wort zetten. Wanneer een tegenstroomkoeler gebruikt wordt, kan een worthevelfilter in het wort geplaatst worden.
  • Laat het koelwater door de koelspiraal of tegenstroomkoeler lopen.
  • Bij het gebruik van een koelspiraal, kan na ong. 30 minuten koelen, gestart worden met het overhevelen van de gekoelde wort naar het gistvat. Bij een warmtewisselaar kan direct begonnen worden met overhevelen.
  • Eventueel kan een stuk gedesinfecteerd kaasdoek gebruikt worden, als extra filter.
Zorg ervoor dat tijdens het koelen en hevelen, het kookvat zo goed mogelijk is afgesloten. Dit door bijv. het deksel erop te houden.

Er zijn nog andere manieren om het wort te koelen, bijv. de kookketel in een groter vat te zetten met koud water, zakjes met bevroren water in het wort leggen, enz.

Het warme water dat uit de koelspiraal of tegenstroomkoeler komt, kan eventueel gebruikt worden om het materiaal, welke tijdens het brouwen gebruikt is, schoon te maken.