Ga naar artikel

Slakken

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Slakken zijn vooral nuttige afvalopruimers in de tuin. Vaak is vocht oorzaak van een slakkenplaag. Probeer zo mogelijk de vochtafvoer te verbeteren. Ook kan je zorgen voor voldoende natuurlijke vijanden van de slak in de tuin. Ook wil het aanplanten van hysop, salie en tijm nog wel eens helpen om slakken te verjagen. Slakken met een huisje eten bij voorkeur algen, maar het is niet zo dat ze nooit planten aanvreten. Naaktslakken houden juist erg van jonge plantjes. Blijven de slakken toch hardnekkig aanwezig, dan rest niets anders dan ze met de hand te verwijderen. Gebruik bij voorkeur géén slakkenbestrijdingsmiddelen. Ze bevatten vaak metaldehyde of methiocarb, stoffen die giftig zijn voor onder andere zoogdieren, zoals uw huisdieren. Veel egels sterven door het eten van vergiftigde slakken.

Slakken zijn dol op bier en zoetigheid. U kunt ze hiermee lokken en vangen. Vul een jampotje met bier en graaf het in de grond. Laat het ongeveer een centimeter boven de grond uitsteken. De slakken zullen zich in het bier verdrinken.

Tips:

  • Weer naaktslakken uit de zaaibedden door er zaagsel, as of fijngedrukte eierschalen omheen te leggen
  • Padden, egels, lijsters en spreeuwen kunnen veel slakken verorberen
  • Slakken komen af op vocht, zorg voor een goede afvoer van water