Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier
Ongewone graanbrouwsels, vergelijkbaar met bier, maar niet met gerst gemaakt zijn:
- Bouza, Egypte.
- Chicha, afkomstig uit het Andes gebied.
- Joala, één van de diverse graanbrouwsels in Afrika.
- Kvass, uit Rusland en Oekraïne.
- Sahti, uit Finland.
- Sake, een Japanse drank.
- Suk, uit Korea.
Bouza
Al meer dan 3000 jaar wordt dit Egyptisch bier gebrouwen van millet (Pennesetum glaucum, een oude graansoort, die groeit in Afrika en India) en d.m.v. melkzure vergisting. Tegenwoordig wordt voor de bereiding, tarwe gebruikt.
Chicha
Het is een lichtgele, melkachtige drank van 1-3 % alcohol, met een lichtzure nasmaak. Chicha wordt gemaakt van een specifieke gele maïs (jora). Deze maïs wordt eerst gekauwd, waarna men het gedurende een aantal dagen laat gisten. Deze traditionele drank wordt nog maar weinig gemaakt, alleen nog maar in een klein aantal dorpen in Peru en Bolivia.
Joala
Een dik, zuur, Afrikaans bier, gemaakt van sorghum (Sorghum vulgare, soedangras), een op gierst gelijkend graangewas.
Kvass
Een zeer lichtalcoholisch (maximaal 2,2 %) bier uit Rusland. Het wordt gemaakt door natuurlijk vergisting van, vooral rogge of roggebrood. Deze drank wordt verder op smaak gebracht met suiker of fruit (vooral appels) en kruiden, zoals munt. Er zijn hiervan tegenwoordig ook commerciële varianten te koop.
Sahti
Dit is een traditioneel, licht alcoholisch, thuis gebrouwen, bier uit Finland. Het wordt gemaakt van diverse graansoorten, gemout of ongemout, waaronder gerst, rogge en haver. Verder wordt er jeneverbes aan toegevoegd. De maisch wordt gefiltreerd over jeneverbestakken. Deze drank is tegenwoordig ook commercieel verkrijgbaar.
Sake
De traditionele Japanse sake (酒, [sa'kɛ]) wordt gemaakt van bruine rijst en koji-kin (麹菌, Aspergillus oryzae), een gist waarvan de enzymen het zetmeel van de rijst omzetten naar suikers.
Suk
Rijstebier uit Korea.