Beluchten

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Bier Op verschillende andere pagina's op deze website is vermeld, dat tijdens het hele brouwproces zo min mogelijk zuurstof in de vloeistof moet komen, om oxidatie producten te voorkomen. Sommige brouwers zijn van mening, dat na het toevoegen van gist, het wort belucht moet worden.

Ik ben van mening, dat indien de gist in een goede hoeveelheid is toegevoegd, dit niet van toepassing is!


Voor de volledigheid; het beluchten van het wort, kan op verschillende manieren:
  • Het afgekoelde wort, in het gistvat laten kletteren
  • Met een gesteriliseerde spaan goed roeren in het wort
  • Het gistvat schudden
  • Lucht toevoeren, d.m.v. een aquariumpompje en een slangetje. Om fijne luchtbelletjes te krijgen, waardoor meer zuurstof oplost kan worden, wordt een bruissteentje aan het slangetje geschoven. Zorg ervoor dat het slangetje en het bruissteentje zijn gesteriliseerd. Zorg er ook voor, dat ergens achter het pompje een microfilter zit, welke de bacteriĆ«n tegen houdt.