Ga naar artikel

Vergisting

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Nadat het gist (giststarter) aan het wort is toegevoegd, kan het gistproces beginnen. Er zijn een aantal punten waarop gelet moet worden.

Temperatuur

Laat het bier vergisten bij de temperatuur, die opgegeven is bij de gist, meestal tussen 18 tot 25 °C. Het op temperatuur houden van het bier kan je doen, door het bier te laten gisten in een kamer of kast met die temperatuur. Een andere mogelijkheid is een aquariumthermostaat in het gistvat hangen. Let er op dat deze vooraf wel gedesinfecteerd hoort te zijn.

Waterslot

WaterslotenTijdens de gisting zal er koolzuur ontstaan. Deze koolzuur moet weg kunnen, daarom moet in het deksel van het gistvat, een waterslot zitten. Watersloten zijn er in de vorm van een 'S', of twee over elkaar geschoven bekers. In het waterslot wordt dan wat water gedaan. Door deze watersloten kan het koolzuur uit het vat ontsnappen zonder dat er lucht en infecties van buiten in het vat kunnen komen.
Sommige amateurbierbrouwers, doen bijvoorbeeld jenever in het waterslot i.p.v. water. Dit om er helemaal zeker van te zijn dat bacteriën het bier niet kunnen bereiken via het waterslot.

Gistperiode

De gisting komt dan op gang. Na een aantal uren staat er een laagje schuim op het bier. Na ongeveer 24 uur zal het bier flink gaan gisten, dit wordt de hoofdgisting genoemd. Meteen zal dan duidelijk worden waarom een gistvat ruim bemeten moet zijn, er zal dan een flinke schuimlaag ontstaan. Als de gisting later op gang komt, heb je te weinig gist toegevoegd of heb je het wort onvoldoende belucht. Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.

Hopharsen

Op het schuim komen tijdens de hoofdgisting bruine plekken, hopharsen genoemd. Sommige bierbrouwers verwijderen deze hopharsen. De reden hiervoor is dat dan een betere bitterheid wordt verkregen. Zelf doe ik dit nooit, het is niet echt noodzakelijk en vooral, omdat het risico's van infecties met zich mee brengt.