Groep A

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Hier is een overzicht van licht gekleurde bieren met minder dan 6% vol. alc.

Voor de overige biertypen, kijk op:

Groep A
Groep B
Groep C
Groep D

Type Begin SG EBU EBC Smaakomschrijving Merken
Berliner Weisse (D) 1.028-1.032 3-8 4-8 Geur: cider-champagneachtig
Smaak: zeer zuur en bitterig
Mondgevoel: samentrekkend en droog
Nasmaak: droog, zurig
Schultheiss Original (D)
Bitter (Ordinary Best (GB)) 1.033-1.044 30-40 10-25 Geur: hop
Smaak: bitter, iets moutig-fruitig (hopkarakter door dry hopping met Engelse bitterhop)
Mondgevoel: droog en soms wrangig
Nasmaak: bitter tot zeer bitter
Woodforde's Norfolk Wherry (GB)
Timothy Taylor's Landlord (GB)
California Steam (USA) 1.048-1.051 30-35 22-35 Geur: sterke hop
Smaak: hopbitter, moutig, houtachtig, kruidig en droog
Mondgevoel: plakkerig en wat wrang
Nasmaak: zeer bitter
Anchor Steam Beer (USA)
Dortmunder Export (D) 1.048-1.056 23-30 7-22 Geur: neutraal tot hoppig
Smaak: bitter, medium droog en moutig
Mondgevoel: plakkerig, droog
Nasmaak: bitter, moutig en droog
Dortmunder Union Export (D)
Faro (B) 1.040-1.054 6-20 20-45 Geur: zurig, hout, fruitig
Smaak: zoetig, zurig, citrus
Mondgevoel: samentrekkend en toch plakkerig
Nasmaak: zoete smaak vloeit uit
Lindemans (B)
G(u)euze-Lambi(e)k (Oude (B)) 1.051-1.058 11-20 12-25 Geur: rins, citrus, fruitig
Smaak: zuur, bitterig
Mondgevoel: droog, eiken, kurk en houtachtig (soms cider- of fino-sherryachtig)
Nasmaak: tanine, complex en droog
3 Fonteinen (B)
Irish Red Ale (IRL) 1.040-1.048 22-28 22-36 Geur: fruitig tot hoppig/geroosterd brood
Smaak: bitterig tot bitter, zoutig, geroosterd
Mondgevoel: plakkerig en soms metaalachtig
Nasmaak: fruitig, bitterig tot zeer bitter en iets zurig
Guiness Kilkenny (IRL)
Kölsch (D) 1.041-1.048 20-30 10-17 Geur: neutraal tot hoppig
Smaak: soms moutig, licht fruitig
Mondgevoel: iets samentrekkend/droog door koolzuur en laag restsuikergehalte
Nasmaak: bitterig en soms moutig of bloemenachtig
Früh (D)
Lambi(e)k (Oude(B)) 1.051-1.056 11-20 12-25 Geur: rins, zuur
Smaak: sherry, zuur, rabarber
Mondgevoel: samentrekkend
Nasmaak: rabarberachtig en zeer complex
Cantillon Bruocsella Grand Cru (B)
Märzen & Oktoberfest (D) 1.050-1.056 18-25 15-35 Geur: mout tot geroosterd brood
Smaak: vol, mout en bitterig
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: moutig en fijn hopbitterig
Andechs(er) Spezial Hell (D)
Spaten Oktoberfest (D)
Münchener Helles (D) 1.044-1.049 18-25 8-15 Geur: moutig tot iets hoppig
Smaak: moutig tot bitterig
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: moutig tot hoppig/bitterig
Paulaner Original Münchner Premium Lager(D)
Pale Ale/Strong Bitter (GB) 1.045-1.056 30-45 15-30 Geur: zie Best Bitter
Smaak: moutiger dan Best Bitter
Mondgevoel: plakkerig, harsig
Nasmaak: bitter, moutig, droog, een complex samenspel tussen hop en mout smaken
Hop Back Summer Lightning (GB)
Pale Ale (American) 1.044-1.057 20-40 8-22 Geur: grapefruit-citrus en fruitig
Smaak: hopbitter, fruitig, moutig
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: fruitig, marmelade, citrus-hoppig
Sierra Nevada Pale Ale (USA)
Pale Ale (Belgische) 1.046-1.055 19-25 15-27 Geur: hoppig, licht moutig
Smaak: bitterig, zoetig, licht fruitig, soms karamelachtig
Mondgevoel: droog tot plakkerig
Nasmaak: bitterig, fruitig en droog
Vos (NL)
Pils(ener) 1.042-1.050 20-28 6-10 Geur: neutraal tot iets zwavelig
Smaak: bitter, moutig tot zoetig
Mondgevoel: iets samentrekkend
Nasmaak: bitter, hoppig, droog, blijft lang hangen
Heineken (NL)
Pilsener (Urtyp) 1.044-1.056 28-45 6-14 Geur: hoppig, kruidig
Smaak: bitter tot zeer bitter, soms boterig (Tjechisch)
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: zeer bitter, moutig en droog
Brand Up (NL)
Saison (B) 1.045-1.056 25-40 10-20 Geur: hoppig, citrus-fruitig
Smaak: bitter, citrus-fruitig, zurig-droog, soms muffig-kelderachtig
Mondgevoel: iets samentrekkend
Nasmaak: droog, bitter en citrusachtig
Dupont Vieille Provision Saison (B)
Vienna (A) 1.046-1.056 22-28 15-25 Geur: moutig
Smaak: zoetig-bitterig tot bitter-droog
Mondgevoel: droog
Nasmaak: bitter en soms iets moutig
Ottakinger Goldfassl Vienna Lager (A)
Weizen 1.046-1.056 10-15 6-22 Geur en smaak: kruidnagel, fenol, banaan, nootmuskaat, vanille
Mondgevoel: sterk samentrekkend en soms plakkerig
Nasmaak: kruidig, weeïg en soms iets zurig
Schneider Weisse Original (D)
Witbier 1.042-1.045 9-16 5-8 Geur en smaak: zurig, zoetig, fruitig, kruidig
Mondgevoel: samentrekkend en soms plakkerig
Nasmaak: droog, soms zurig
Hoegaarden (B)
Bron: Biertypengids, D. Walsh. ISBN 90-215-3612-9