Berliner Weisse (D) |
1.028-1.032 |
3-8 |
4-8 |
Geur: cider-champagneachtig Smaak: zeer zuur en bitterig Mondgevoel: samentrekkend en droog Nasmaak: droog, zurig |
Schultheiss Original (D) |
Bitter (Ordinary Best (GB)) |
1.033-1.044 |
30-40 |
10-25 |
Geur: hop Smaak: bitter, iets moutig-fruitig (hopkarakter door dry hopping met Engelse bitterhop) Mondgevoel: droog en soms wrangig Nasmaak: bitter tot zeer bitter |
Woodforde's Norfolk Wherry (GB) Timothy Taylor's Landlord (GB) |
California Steam (USA) |
1.048-1.051 |
30-35 |
22-35 |
Geur: sterke hop Smaak: hopbitter, moutig, houtachtig, kruidig en droog Mondgevoel: plakkerig en wat wrang Nasmaak: zeer bitter |
Anchor Steam Beer (USA) |
Dortmunder Export (D) |
1.048-1.056 |
23-30 |
7-22 |
Geur: neutraal tot hoppig Smaak: bitter, medium droog en moutig Mondgevoel: plakkerig, droog Nasmaak: bitter, moutig en droog |
Dortmunder Union Export (D) |
Faro (B) |
1.040-1.054 |
6-20 |
20-45 |
Geur: zurig, hout, fruitig Smaak: zoetig, zurig, citrus Mondgevoel: samentrekkend en toch plakkerig Nasmaak: zoete smaak vloeit uit |
Lindemans (B) |
G(u)euze-Lambi(e)k (Oude (B)) |
1.051-1.058 |
11-20 |
12-25 |
Geur: rins, citrus, fruitig Smaak: zuur, bitterig Mondgevoel: droog, eiken, kurk en houtachtig (soms cider- of fino-sherryachtig) Nasmaak: tanine, complex en droog |
3 Fonteinen (B) |
Irish Red Ale (IRL) |
1.040-1.048 |
22-28 |
22-36 |
Geur: fruitig tot hoppig/geroosterd brood Smaak: bitterig tot bitter, zoutig, geroosterd Mondgevoel: plakkerig en soms metaalachtig Nasmaak: fruitig, bitterig tot zeer bitter en iets zurig |
Guiness Kilkenny (IRL) |
Kölsch (D) |
1.041-1.048 |
20-30 |
10-17 |
Geur: neutraal tot hoppig Smaak: soms moutig, licht fruitig Mondgevoel: iets samentrekkend/droog door koolzuur en laag restsuikergehalte Nasmaak: bitterig en soms moutig of bloemenachtig |
Früh (D) |
Lambi(e)k (Oude(B)) |
1.051-1.056 |
11-20 |
12-25 |
Geur: rins, zuur Smaak: sherry, zuur, rabarber Mondgevoel: samentrekkend Nasmaak: rabarberachtig en zeer complex |
Cantillon Bruocsella Grand Cru (B) |
Märzen & Oktoberfest (D) |
1.050-1.056 |
18-25 |
15-35 |
Geur: mout tot geroosterd brood Smaak: vol, mout en bitterig Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: moutig en fijn hopbitterig |
Andechs(er) Spezial Hell (D) Spaten Oktoberfest (D) |
Münchener Helles (D) |
1.044-1.049 |
18-25 |
8-15 |
Geur: moutig tot iets hoppig Smaak: moutig tot bitterig Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: moutig tot hoppig/bitterig |
Paulaner Original Münchner Premium Lager(D) |
Pale Ale/Strong Bitter (GB) |
1.045-1.056 |
30-45 |
15-30 |
Geur: zie Best Bitter Smaak: moutiger dan Best Bitter Mondgevoel: plakkerig, harsig Nasmaak: bitter, moutig, droog, een complex samenspel tussen hop en mout smaken |
Hop Back Summer Lightning (GB) |
Pale Ale (American) |
1.044-1.057 |
20-40 |
8-22 |
Geur: grapefruit-citrus en fruitig Smaak: hopbitter, fruitig, moutig Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: fruitig, marmelade, citrus-hoppig |
Sierra Nevada Pale Ale (USA) |
Pale Ale (Belgische) |
1.046-1.055 |
19-25 |
15-27 |
Geur: hoppig, licht moutig Smaak: bitterig, zoetig, licht fruitig, soms karamelachtig Mondgevoel: droog tot plakkerig Nasmaak: bitterig, fruitig en droog |
Vos (NL) |
Pils(ener) |
1.042-1.050 |
20-28 |
6-10 |
Geur: neutraal tot iets zwavelig Smaak: bitter, moutig tot zoetig Mondgevoel: iets samentrekkend Nasmaak: bitter, hoppig, droog, blijft lang hangen |
Heineken (NL) |
Pilsener (Urtyp) |
1.044-1.056 |
28-45 |
6-14 |
Geur: hoppig, kruidig Smaak: bitter tot zeer bitter, soms boterig (Tjechisch) Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: zeer bitter, moutig en droog |
Brand Up (NL) |
Saison (B) |
1.045-1.056 |
25-40 |
10-20 |
Geur: hoppig, citrus-fruitig Smaak: bitter, citrus-fruitig, zurig-droog, soms muffig-kelderachtig Mondgevoel: iets samentrekkend Nasmaak: droog, bitter en citrusachtig |
Dupont Vieille Provision Saison (B) |
Vienna (A) |
1.046-1.056 |
22-28 |
15-25 |
Geur: moutig Smaak: zoetig-bitterig tot bitter-droog Mondgevoel: droog Nasmaak: bitter en soms iets moutig |
Ottakinger Goldfassl Vienna Lager (A) |
Weizen |
1.046-1.056 |
10-15 |
6-22 |
Geur en smaak: kruidnagel, fenol, banaan, nootmuskaat, vanille Mondgevoel: sterk samentrekkend en soms plakkerig Nasmaak: kruidig, weeïg en soms iets zurig |
Schneider Weisse Original (D) |
Witbier |
1.042-1.045 |
9-16 |
5-8 |
Geur en smaak: zurig, zoetig, fruitig, kruidig Mondgevoel: samentrekkend en soms plakkerig Nasmaak: droog, soms zurig |
Hoegaarden (B) |