Groep D

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Hier is een overzicht van donker gekleurde bieren met meer dan 6% vol. alc.

Voor de overige biertypen, kijk op:

Groep A
Groep B
Groep C
Groep D

Type Begin SG EBU EBC Smaakomschrijving Merken
Barley Wine 1.088-1.120 30-120 40-100 Geur: vol, mout, zoetig, hoppig, fruitig-kruidig
Smaak: vol, zoet, bitterig, mout
Mondgevoel: plakkend en alcoholwarmend
Nasmaak: kruidig-bitter tot zeer bitter
Sierra Nevada Bigfoot Ale (USA)
Bo(c)kbier 1.062-1.068 15-35 40-100 Geur: karamelmoutig, zoetig, soms iets fruitig, soms moutbitter, cacaoachtig
Smaak: moutig, bitterig, zoet, karamel
Mondgevoel: plakkerig, soms alcoholverwarmend
Nasmaak: moutigheid en karamel nemen af en bitterheid neemt toe
Einbecker Ur-Bock dunkel (D)
Dubbel (B) 1.062-1.070 15-30 45-80 Geur: fruit (o.a. banaan), karamelmout, kandij, chocolade
Smaak: zoetig tot zoet, bitterig, soms kruidig of iets siroperig
Mondgevoel: plakkerig met tamelijk veel koolzuurprikkeling
Nasmaak: zoetig, kruidig, karamel (sterk uiteenlopende bijsmaken)
Chimay Rood (B)
Dubbelbo(c)k 1.068-1.080 20-35 50-100 Geur: sterke moutgeur, branderig, karamel, soms bouillonachtig
Smaak: karamelmout, soms moutbitterig, soms fruitig
Mondgevoel: plakkend, alcoholverwarmend
Nasmaak:zoet, moutig, soms moutbitter en/of hoppig
Paulaner München Salvator (D)
Eisbock/IJsbok 1.061-1.068 20-35 80-130 Geur: sterk karamelmout, soms fruitig
Smaak: mout, karamel, cacao, bitterig
Mondgevoel: plakkend, sterk alcoholverwarmend
Nasmaak: karamelmout, zoet, bitterig, blijft zeer lang hangen
Kulmbacher Eisbock (D)
Old Ale 1.058-1.092 29-53 90-95 Geur: zurig, hop, fruitig, karamel, zoethoutachtig
Smaak: appelachtig, zwarte bessen, rozijnen, mout, zoethout, soms sherryachtig
Mondgevoel: plakkerig, alcoholverwarmend, iets samentrekkend
Nasmaak: karamel, moutig, zoet-zurig fruit, port
George Gale & Co. Ltd. Prize Old Ale (GB)
Porter (Robust) 1.062-1.076 30-50 60-250 Geur: fruitig, gebrande mout, soms karamelachtig-zoetig-drop
Smaak: moutbitterig, fruitig, moutig, soms houtachtig
Mondgevoel: plakkerig, soms alcoholverwarmend
Nasmaak: complexe karamel, drop, bitterig, zoetig
Sinebrychoff (Koff) Porter (SUO)
Quadrupel 1.070-1.094 17-40 60-95 Geur: karamelmout, zoetig-kruidig, soms hoppig
Smaak: moutig, zoetig, karamel, kandij, bitterig
Mondgevoel: plakkend, alcoholverwarmend (soms overheersend)
Nasmaak: fruitig, bitter chocola, karamel, zoetig, bitterig
Trappistes Rochefort 10 (B)
Scotch Ale (Strong) 1.065-1.090 30-50 25-55 Geur: karamelmoutig, zoetig, kruidig, droppig, soms diacetyl,siroop of melasse en/of iets rokerig
Smaak: zoet, karamelmout, fruitig, bitterig, specerijen-kruidenachtig
Mondgevoel: plakkerig en soms alcoholverwarmend
Nasmaak: karamel, kruidig
Traquair Jacobite Ale (SCO)
Stout (Export) 1.068-1.093 30-80 190-250 Geur: overheersend gebrande mout, fruit, hop, zwarte bessen, melasse
Smaak: moutbitter, geroosterd, hop bitter, drop
Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, metaalachtig, alcoholverwarmend
Nasmaak: karamel, geroosterd, bitter, drop, zoutig
Guinness Special Export Stout (IRL)
Stout (Imperial Russian) 1.075-1.105 50-90 80-300 Geur: fruitig, gebrande mout, droppig, hoppig, soms zurig
Smaak: gebrande mout, krenten, hopbitter, karamel, branderig, cacao, koffie
Mondgevoel: plakkerig, metaalachtig, alcoholverwarmend, iets wrangig
Nasmaak: bitter, gebrand, soms zurig
Harvey's Imperial Extra Double Stout (GB)
Vlaams Bruin (Sterk) 1.075-1.090 50-80 20-26 Geur: melkzuur, rozijnenachtig, hout
Smaak: cacao, fruitig (frambozenachtig), rins
Mondgevoel: plakkend, samentrekkend, alcoholverwarmend
Nasmaak: zoetig, fruitig en zeer complex, zurigheid neemt toe
Liefmans Provision Beer Goudenband (B)
Weizendoppelbock en Weizenbock 1.062-1.080 10-15 40-80 Geur: iets weëige-zoete tarwegeur, karamel, banaan, kruidnagel, fruitig
Smaak: moutig, zoetig, karamel, bitterig, kruidnagel
Mondgevoel: samentrekkend, plakkerig, soms alcoholverwarmend
Nasmaak: zoetig, weëig, gistsmaak
G. Schneider & Sohn Aventinus (D)
Bron: Biertypengids, D. Walsh. ISBN 90-215-3612-9