Groep B

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Hier is een overzicht van donker gekleurde bieren met minder dan 6% vol. alc.

Voor de overige biertypen, kijk op:

Groep A
Groep B
Groep C
Groep D

Type Begin SG EBU EBC Smaakomschrijving Merken
Alt 1.045-1.050 25-50 25-40 Geur: neutraal tot hoppig-zoet, karamelmoutig
Smaak: hop, mout en lichte dropachtig-karamel
Mondgevoel: droog, soms wat metaalachtig
Nasmaak: bitter, zwak karamel en droog
Uerige Alt (D)
Amber-Red American 1.048-1.060 28-45 25-50 Geur: matige tot sterke hopgeur, zwak esters en zwak karamel
Smaak: hopbitter, moutig tot mout, zwakke karamel en zwakke sinaasappel-grapefruit
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: bittere hopsmaak en fruitig in evenwicht
Mendocino Red Tail Ale (USA)
Brown Ale 1.040-1.050 15-30 50-65 Geur: gebrand moutig, karamelachtig, zoetig
Smaak: zoetig, karamel, moutbitterig, soms butterscotch-  en/of notenachtig
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: moutbitterig, droog, dropachtig en soms fruitig
Samuel Smith's Nut Brown Ale (GB)
Dark Lager 1.052-1.060 20-30 50-90 Geur: karamel, rokerig en soms boterig (Tjechische)
Smaak: moutig, karamel, droppig, roosterig
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: moutig, geroosterd en iets bitterig
Staropramen dark (CZ)
Frambozen-Lambi(e)k (Oude (B)) 1.045-1.060 15-21 n.v.t. Geur: sterk frambozen, zoetig, zurig
Smaak: zoet, frambozen, amandelen, zurig
Mondgevoel: plakkerig, samentrekkend en iets metaal
Nasmaak: zuur, fruitig, droog
Framboise Boon (B)
Kriek-Lambi(e)k (Oude (B)) 1.045-1.060 15-21 n.v.t. Geur: zurig, kersen, fruitig, amandelen
Smaak: rins tot zeer zuur, soms zoetig (kunstmatig)
Mondgevoel: samentrekkend, soms wrang en/of metaal
Nasmaak: droog, fruitig en zuur tot zeer zuur
Oud Beersel Oude Kriek Vieille (B)
Mild Ale (Dark) 1.030-1.038 18-30 60-140 Geur: moutig, zoetig, karamel, geroosterd, soms diacetyl
Smaak: moutig, zwak karamel, zoetig, droppig en toch droog
Mondgevoel: droog, iets plakkerig
Nasmaak: karamel, zoetig, droog
Moorhouse's Black Cat (GB)
Munchener Dunkles 1.048-1.052 20-25 40-80 Geur: moutig, geroosterd, chocoladeachtig, broodachtig
Smaak: moutig, bitterig en karamel
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: moutigheid neemt af en bitterheid neemt toe
Paulaner Original Münchner Dunkel
Oud bruin (NL) 1.032-1.040 8-24 70-130 Geur: zoet, karamelachtig, snoepjes
Smaak: zeer zoet, snoepjes, karamel
Mondgevoel: dun, leeg en iets metaal
Nasmaak: zoet, karamel, kunstmatig
Heineken Oud Bruin(NL)
Porter (Brown) 1.045-1.060 25-40 50-90 Geur: fruitig, gebrande mout, soms dropachtig
Smaak: bitterig, fruitig, iets geroosterd, soms iets zoutig
Mondgevoel: zwak metaal, plakkerig
Nasmaak: droppig/cacaoachtig/bitterig tot bitter
Shepherd Neame Original (GB)
Schwarz 1.044-1.052 22-30 50-115 Geur: koffieachtig, geroosterd brood, karamelachtig
Smaak: kleurmout, bitter chocolade, koffieachtig, karamel
Mondgevoel: droog, soms iets metaal
Nasmaak:  karamel, geroosterd, gaat over naar bitter
Köstritzer Schwarzbier (D)
Scotch Export Ale (SCO) 1.040-1.052 20-30 25-45 Geur: fruitig, zwak karamel, moutig, soms iets zwavelig of diacetyl
Smaak: fruitig, zwak karamel, zoutig, moutig, soms iets moutbitter
Mondgevoel: plakkerig, soms iets wrangig of metaal
Nasmaak: zoetig, karamel, bitterig, iets zoutig
Caledonian Flying Scotsman (SCO)
Stout (Irish Dry) 1.036-1.039 33-48 117-124 Geur: overheersend gebrand mout, soms iets zurig
Smaak: bitter, zurig, blokdropachtig, branderig, droog
Mondgevoel: metaalachtig, iets samentrekkend
Nasmaak: hopbitter en moutbitter, zeer droog, blijft lang hangen
Guinness (IRL)
Stout (Milk) 1.041-1.059 21-35 200-450 Geur: donkere mout, zoetig
Smaak: zeer zoet, moutbitterig (geroosterd/koffieachtig)
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: zoetig, karamelachtig en toch droog door kleurmouten
Mackeson (GB)
Stout (Oatmeal) 1.045-1.065 22-40 50-165 Geur: cacao, geroosterde mout en melasseachtig
Smaak: vol, karamel, bitterig, zoetig, weinig esters
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: karamel, droppig, zoetig, cacaoachtig
Samual Smith (SCO)
Vlaams Bruin (B) 1.042-1.056 15-35 50-80 Geur: zoetig-zurig, gebrande mouten, soms melkzuur en/of vanille/houtachtig
Smaak: zoet-melkzurig, soms houtachtig
Mondgevoel: plakkerig en samentrekkend
Nasmaak: zurigheid neemt toe en zoetigheid neemt af
Verhaeghe Vichtenaar (B)
Vlaams Rood (B) 1.050-1.064 14-20 50-80 Geur: sterk rins/melkzurig, gekarameliseerde mout, sterk fruitig
Smaak: melk- en azijnzuur-zoetig, soms prikkelend scherp, mals
Mondgevoel: samenttrekkend, plakkerig en wat metaal
Nasmaak: fruitig, zurig en wat zoetig, blijft lang hangen
Rodenbach Grand Cru (B)
Weizen (Dunkel (D)) 1.048-1.056 10-15 45-80 Geur en smaak: karamel, zoethout, kruidnagel, fenol, banaan, nootmuskaat, vanille
Mondgevoel: sterk samentrekkend door koolzuur en soms iets plakkerig
Nasmaak: zurig-appelachtig en soms iets karamel en/of vanille
Spaten Franziskaner Dunkel Hefe- Weissbier (D)
Bron: Biertypengids, D. Walsh. ISBN 90-215-3612-9