Groep C

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Hier is een overzicht van licht gekleurde bieren met meer dan 6% vol. alc.

Voor de overige biertypen, kijk op:

Groep A
Groep B
Groep C
Groep D

Type Begin SG EBU EBC Smaakomschrijving Merken
Barley Wine (Pale) 1.088-1.120 15-35 15-35 Geur: iets banaanachtig/peerachtig, soms iets honingachtig, zoetig tot zoet, soms hoppig
Smaak: zoet, fruit, bitterig, soms iets sherryachtig
Mondgevoel: alcoholwarmend, plakkerig tot sterk plakkend
Nasmaak: alcohol, branderig, zoetig
Bush Amber 12% (B)
Bières de Garde (ambrée) 1.060-1.080 15-25 25-30 Geur: fruitig,en soms iets hoppig
Smaak: fruitig, zoetig, soms karamelachtig, moutbitterig, soms muffig-kelderachtig
Mondgevoel: plakkerig, soms wat wrangig
Nasmaak: fruitig, karamelachtig, soms droog, bitterig en/of wrangig
Duyk Jenlain (F)
Blond(e) 1.053-1.068 15-30 10-25 Geur: fruitig, soms hoppig en/of zoetig-kruidig
Smaak: droog, iets fruitig/bitterig
Mondgevoel: droog tot plakkerig
Nasmaak: bitterig, soms fruitig en/of zoetig
Affligem Blond (B)
Dortmunder (Strong) 1.064-1.074 15-35 10-26 Geur: mout, zoetig, soms hoppig
Smaak: moutig-zoet, soms hopbitter, soms zwak diacetyl
Mondgevoel: alcoholverwarmend en plakkerig
Nasmaak: zoetigheid neemt af en bitterheid neemt toe
Ridder Maltezer (NL)
Dubbelbock (Licht) 1.064-1.092 17-30 10-35 Geur: sterk mout, soms hoppig, soms alcoholen
Smaak: mout, zoetig en iets bitterig
Mondgevoel: plakkend, alcoholverwarmend
Nasmaak: moutig, zoetig, bitterheid neemt toe
Andechs(er) Bergbock Hell (D)
India Pale Ale 1.056-1.070 38-65 15-35 Geur: overheersend hop, licht moutig, soms marmeladeachtig
Smaak: bitter tot zeer bitter, op de achtergrond iets moutig, fruitig, citrus
Mondgevoel: plakkerig en alcoholwarmend
Nasmaak: bitterheid neemt toe, esters en alcohol
Shepherd Neame 1698 Celebration Ale (GB)
Meibo(c)k & Blonde Bo(c)k 1.060-1.070 20-40 14-35 Geur: moutig, kruidig-hoppig
Smaak: vol, moutig, bitterig tot bitter
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: bitterig tot bitter, zoetig en/of moutig
Einbecker Mai-Ur-Bock (D)
Spaten Premium Bock (D)
Saison (Sterke) 1.065-1.080 15-40 13-30 Geur: citrus, fruitig, soms siroperig en/of hogere alcoholen
Smaak: fruitig, kandij, bitter, kruidig, citrus, iets zoetig, soms muffig-kelderachtig
Mondgevoel: samentrekkend, droog, soms alcoholwarmend
Nasmaak: fruitig, bitter, kruiden
Dupont II Moinette Blonde (geel etiket) (B)
Sterke Blonde 1.066-1.080 25-30 7-18 Geur: zoetig-zoutig tot maïs (DMS)-fruitig-kruidig
Smaak: bitterig tot bitter, fruitig, soms wrangig-kruidig
Mondgevoel: droog, samentrekkend, soms wrangig
Nasmaak: bitter, droog, peer- en/of groene-appelachtig
Duvel (rood) (B)
Tripel (B) 1.065-1.080 15-40 10-25 Geur: zoet, kruidig, moutig, soms hoppig
Smaak: volmoutig, romig, bitter, zoetig
Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, soms droog, alcoholverwarmend
Nasmaak: bitterig tot bitter, droog tot zoetig
Westmalle Trappist Bier Tripel (B)
Bron: Biertypengids, D. Walsh. ISBN 90-215-3612-9