Ga naar artikel

Bierpakket

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier BierkitWie voor het eerst zelf bier wil brouwen, zou kunnen beginnen met een kant en klaar pakket, ook wel een bierkit genoemd. Het grote voordeel hiervan is dat men ervaring kan opdoen met de gisting, het klaren, bottelen en bewaren. Er zijn diversen soorten kits verkrijgbaar, voor verschillende type bieren.

Zorg ervoor dat al het materiaal goed schoon is. Vooral het materiaal waar de gisting in plaats vindt, dient goed gesteriliseerd te zijn. Kijk daarvoor bij de reinigingsmiddelen.

Benodigdheden

  • Ketel groot genoeg voor de hoeveelheid bier
  • Emmer of (gist)vat
  • Schone doek of waterslot

Werkwijze

De hieronder aangegeven werkwijze is slechts een voorbeeld. Meestal staat de gebruiksaanwijzing op het blik.
  • Verwijder het deksel en/of open het blik. en zet het blik in een pan met heet water tot de inhoud van het blik zo vloeibaar wordt, dat het gemakkelijk overgegoten kan worden in een pan.
  • Giet het extract in een pan en spoel het blik uit met de in de gebruiksaanwijzing aangegeven hoeveelheid water. Voeg indien dit voorschreven staat, suiker toe. Laat dit geheel 5 minuten koken. Goed roeren!
  • Doe de inhoud van de pan in een steriele emmer of vat met deksel.
  • Vul aan met koud water tot het gewenste totaal volume.
  • Voeg de gist toe als de wort afgekoeld is tot minder dan 25 °C is. Dek de emmer of vat af met een deksel of een steriele doek ter voorkoming van infectie, of gebruik een gistvat met waterslot.
  • Zet de emmer of het vat op een warme plaats, 20 tot 22 °C.
  • Na 5 tot 7 dagen zal de hoofdgisting zijn afgelopen en is het S.G. gedaald tot de helft van het oorspronkelijke (bijvoorbeeld van 1060 naar 1030). Hevel het bier nu eventueel over naar een grote steriele fles en plaats een waterslot op de opening van de fles. Zet de fles op een koele plaats, dit bevordert het klaren.
  • Als het bier na ±3 weken mooi helder is en niet meer gist, kan het worden gebotteld.
  • Zet de flesjes een week op een warme plaats om de nagisting op fles en de koolzuurdruk te bevorderden.
  • Zet hierna de flesjes koel weg en laat ze minstens 3 maanden rijpen.
Bij deze bierpakketten kan men nog variaties aanbrengen, zoals:
  • Minder water toevoegen dan aangegeven
  • Andere dan de meegeleverde gist en een giststarter gebruiken


Bekende merken zijn bijvoorbeeld: Mijn ervaring is, dat de bierpakketten die een sterk bier opleveren, bijvoorbeeld abdijbieren, een beter resultaat opleveren dan de lichtere soorten.