Ga naar artikel

Materiaal

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Voor het zelf kweken van gist, heb je toch wel speciaal materiaal nodig. Aangezien je heel hygiënisch moet werken, moet alle het gebruikte materiaal goed te steriliseren zijn. Van het volgende heb je het e.e.a. nodig:

Glaswerk

Het glaswerk gebruiken we om de media in te bewaren. Voordeel van glas is, dat het eenvoudig te reinigen en te steriliseren is. Laboratorium glaswerk is vaak gemaakt van zogenaamd borsilicaatglas, dat goed bestand is tegen temperatuurwisselingen. Voor het kweken van gist heb je het volgende glaswerk nodig:

Erlenmeyers

Erlenmeyer Deze fles wordt gebruikt voor het bewaren van vloeibare media. Een paar van deze kolven (met nauwe hals) van 500 of 1000 ml zijn ideaal. Door deze flessen maar voor een relatief klein volume te vullen, krijgt de gistcultuur goed contact met de bovenstaande lucht. Vooral als tijdens gisting de fles wordt gezwenkt. Deze flessen zijn af te sluiten met aluminiumfolie. Dit maakt het ook mogelijk, dat koolzuur kan ontsnappen.

Nauwhalsfles

NauwhalsflesDit is een fles met schroefdop, waarin we vast medium kunnen maken en steriliseren. Nadat het steriel gemaakt is en nog net vloeibaar, kunnen we het hieruit in petrischalen gieten. Een nauwhalsfles van 250 ml is ideaal om vast medium in te bereiden voor ongeveer 20 petrischalen. Zorg voor een bijpassende schroefdop.

Cultuurbuizen

KappenDit zijn glazen buizen, met een ronde bodem. Ideaal zijn buizen van 150 mm hoog en een doorsnee van 16 mm. Deze buizen worden gebruikt voor vast medium, waarop de gistcultures worden geënt en bewaard (de schuine buis). Deze buizen moeten voorzien zijn van een stop of kap, om ze af te sluiten.

Petrischalen

PetrischaalIk noem deze wel bij het glaswerk, maar de kunststofuitvoeringen zijn veel praktischer. Ze zijn ook al steriel (gammasteriel) verpakt te koop. Een petrischaal bestaat uit twee in elkaar passende schalen. Ze worden gebruikt voor het bewaren van vast medium. Kunststof petrischalen kunnen niet tegen hoge temperatuur, je kan ze al steriel verpakt kopen en zijn klaar voor éénmalig gebruik.

Gereedschap

Aan gereedschappen hebben we verder niet veel nodig.

Ent- of prepareernaald

prepareernaaldDeze bestaat uit een houder waarin een RVS of platina draad met aan het uiteinde een oogje (öse) kan worden geklemd. De draad is in een vlam te steriliseren en kan daarna gebruikt worden om gist over te brengen. Een prepareernaald is ook gemakkelijk zelf te maken. Verbuig een paperclip zodanig, dat deze helemaal recht is met aan één uiteinde een oogje met een doorsnee van ongeveer 4 mm. Boor in een stukje rondhout van 20 cm lang en met een doorsnee van 12 mm een gaatje. Bevestig in dit gaatje de verbogen paperclip.

Snelkookpan

SnelkookpanSterilisatie door middel van stoom gebeurt in een zogenaamde autoclaaf. In de autoclaaf wordt het te steriliseren materiaal gedurende 20 minuten bij 1.1 kg/cm stoomdruk (121 °C) verhit. Alle levende organismen worden hierbij gedood. Thuis kan je een snelkookpan heel goed gebruiken als autoclaaf. Kijk bij Sterilizeren voor meer informatie over het gebruik van een snelkookpan als autoclaaf.

Medium

Om gisten te kunnen kweken, is er voedingsbodem nodig.

Agar

AgarAgar is een plantaardig, uit zeewier vervaardigd geleer- of bindmiddel. De bindkracht is tweemaal zo groot als die van (dierlijke) gelatine. Agar is verkrijgbaar in de vorm van licht geperste stangen (kanten), vlokken, strengetjes en poeder. Agar stijft snel op en blijft ook buiten de koelkast stijf. De agar waar wij mee werken is in poedervorm te koop bij de toko. Let erop, dat je de witte variëteit koopt!


Laboratoriummateriaal, zoals glaswerk en gereedschap, zijn wel verkrijgbaar bij deze leveranciers, maar o.a. ook bij: