Ga naar artikel

Drukvaatjes

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier DrukvaatjeVind je het vullen van flesjes te veel werk? Of wil je tijdens een feest je eigen bier uit vaten tappen? Ideaal hiervoor zijn de 5 liter drukvaten.
Bruikbaar hiervoor zijn de vaatjes die wel eens in de supermarkt te koop zijn. Gebruik alleen die met een uittrekbare kraan! Alleen deze zijn opnieuw te vullen.

Beter is het om meteen blanco vaatjes te gebruiken, zoals hiernaast afgebeeld. Deze vaatjes zijn bij diverse leveranciers verkrijgbaar. Deze zijn ook gelakt en dus beter corrosiebestendig. Het nadeel van dit vat is dat er geen ingebouwd tapkraantje op zit. De kraan moet je dus apart aanschaffen.

Blanco vat

Zo'n drukvat wordt vaak al inclusief rubberen stop verkocht. Deze zijn echter ook los verkrijgbaar. Van deze rubberen stoppen zijn er twee uitvoeringen:

Rubberen stop Rubberen stop met drukventiel
Rubberen stop Met drukventiel

De gewone rubberen stop is hierboven ondersteboven weergegeven, waardoor het hard plastic dopje te zien is, die je in het vaatje duwt bij het plaatsen van de kraan. Mocht je bang zijn dat er teveel druk ontstaat in het vat, dan je je de rubberen stoppen gebruiken met een overdrukventiel. Dit ventiel zorgt er voor, dat het teveel aan druk kan ontsnappen.

Vullen

Vullen van deze vaatjes is heel eenvoudig.
  • Doe 3 gram/liter (is dus in dit geval 15 gr) suiker in het vaatje
  • Vul het met je eigen gebrouwen bier
  • Sluit het vat af met de rubberen stop, waarin het plastic dopje is geplaatst zoals hierboven getoond.
Uiteraard dient alles vooraf goed gedesinfecteerd te zijn.

Let op!!!
Pas niet de gebruikelijke 8 gram per liter toe, maar maximaal 4 gram per liter!

Gebruik

Mocht je een vat hebben zonder ingebouwd tapkraantje, dan is een aparte tapkraan noodzakelijk. Er zijn 2 typen kranen verkrijgbaar.

Kraan met handpomp Kraan met koolzuurpatronen
Kraan met handpomp Kraan met koolzuurpatronen

Druk met de stijgbuis het plastic stopje naar binnen en duw de kraan helemaal het vat in, totdat deze op het vat vastklikt.

Schoonmaken

Wanneer het vat leeg is, kan je deze het beste meteen schoonmaken. Het plastic dopje is gemakkelijk uit het vat te halen, door wat water in het vat te doen en dan het vat ondersteboven rond te zwenken. Het dopje zal er dan vanzelf snel eruit vallen. Bewaar het het schoongemaakte en gedroogde vat ondersteboven, zodat er geen vuil in kan komen.

Tip

Kijk hier voor meer mogelijkheden: