- Vul een schone fles met 10 keer de hoeveelheid gekookt (gesteriliseerd) kraanwater t.o.v. de gebruikte hoeveelheid korrelgist.
- Laat het kraanwater afkoelen tot 27,0 °C ± 3,0 °C.
- Strooi de gist voorzichtig op de oppervlakte van het afgekoelde kraanwater. NIET ROEREN!
- Laat 15 minuten ongestoord staan. Het wel of niet ontstaan van schuim is geen indicatie voor activiteit of vitaliteit van de gist.
|
|
- Na 15 minuten voorzichtig roeren totdat alle gist is gesuspendeerd.
- Laat de gist suspensie 5 minuten ongestoord staan.
|
|
- Om een temperatuur shock van de gist te voorkomen kan de temperatuur van de gist suspensie aangepast worden aan de temperatuur van het wort door kleine hoeveelheden afgekoeld wort aan de gist suspensie
toe te voegen. Natuurlijk laten afkoelen van de gist suspensie duurt te lang en gaat ten koste van de vitaliteit van de gist.
- Na eventueel aanpassen van de temperatuur van de gist suspensie aan de temperatuur van het wort, de gist suspensie direct aan het wort toevoegen.
|
|
Beluchten van het wort is NIET nodig!