Ga naar artikel

Grauwe meelmot

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De grauwe meelmot (Ephestia kuhniella), soms ook grijze meelmot of kortweg meelmot genoemd (maar die naam wordt ook voor andere vlinders gebruikt), is een nachtvlinder uit de familie Pyralidae, de snuitmotten. De soort komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich sinds 1877 gevestigd in Europa. De grauwe meelmot is in Nederland en in België een schaarse soort.

Kenmerken

De volwassen dieren zijn:

  • 20-25 mm spanwijdte
  • 7-9 mm lang
  • voorvleugels zijn grijs-zwartgrijs
  • achtervleugels geelwit

Spinsel Grauwe MeelmotDe larve heeft een roze of groene schijn, afhankelijk van het voedsel dat ze eten en een bruine kop. Ze wonen in een zijdeachtig spinsels, waardoor het meel en mout gaat samenhangen in trossen.

Leefwijze

De ontwikkeling van ei tot volwassen insect neemt ca. 3 maanden in beslag bij 18-20 °C. De uit de eitjes komende larven voeden zich met allerlei voedingsmiddelen, vooral met bloem. Volwassen insecten eten niet. De volwassen dieren rusten meestal overdag en vliegen rond in het schemerduister van april tot in oktober. De meeste waarnemingen worden binnen gedaan.