Granen Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Graan is een verzamelnaam voor grassoorten (Poaceae), die honderden jaren zijn gecultiveerd en veredeld om het geschikter te maken voor menselijke consumptie. Het is de belangrijkste voedingsbron voor het merendeel van de wereldbevolking. Afhankelijk van klimaat, bodemgesteldheid en andere omstandigheden zijn dit voornamelijk tarwe (West-Europa, Noord-Amerika), maïs (Noord- en Zuid-Amerika) en rijst (Azië). Granen worden vaak gebruikt in producten, zoals brood, koekjes, couscous, bulghur, pasta en ook voor bier. Gezondheid Granen zijn rijk aan koolhydraten (zetmeel), eiwitten, mineralen (vooral ijzer), vitaminen (vooral B) en vezels. Deze voedingsstoffen zitten vooral in de kiem- en zemeldelen, vandaar dat geraffineerde producten hier veel minder van bevatten. Soorten Granen kunnen grofweg onderverdeeld worden in vier soorten. Westerse soorten De in Noord-Europa van oudsher groeiende taaie gespleten soorten waar bijvoorbeeld brood, pap en bier van gemaakt worden. Hieronder vallen onder andere: Gerst Tarwe Spelt Haver Rogge Amerikaanse soorten De tweede soort bestaat alleen uit: Maïs Aziatische soorten De derde soort zijn de ronde zachte granen. Deze groeien over het algemeen in warmere streken. Ze zijn lichter verteerbaar en makkelijker te bereiden dan de andere soorten. Hieronder vallen onder andere: Rijst Afrikaanse soorten Graansoorten, die waarschijnlijk hun oorsprong in Afrika hebben en daar nu ook nog veel voorkomen zijn: Gierst (millet en sorghum) Teff Pseudogranen Er is nog een soort die er eigenlijk niet bijhoort maar toch onder de noemer granen genoemd wordt. Dit zijn de pseudogranen. Ze behoren niet tot de grassen maar tot de zaden. Ze kunnen wel op dezelfde manier gebruikt worden. Hieronder valt onder andere: Boekweit Amarant Quinoa Vormen Granen zijn verkrijgbaar in diverse vormen: hele korrels grutten (gebroken korrels) gries (grof gemalen korrels) meel (volkoren of wit (bloem)) mout vlokken (geplette korrels)