Alt |
1.045-1.050 |
25-50 |
25-40 |
Geur: neutraal tot hoppig-zoet, karamelmoutig Smaak: hop, mout en lichte dropachtig-karamel Mondgevoel: droog, soms wat metaalachtig Nasmaak: bitter, zwak karamel en droog |
Uerige Alt (D) |
Amber-Red American |
1.048-1.060 |
28-45 |
25-50 |
Geur: matige tot sterke hopgeur, zwak esters en zwak karamel Smaak: hopbitter, moutig tot mout, zwakke karamel en zwakke sinaasappel-grapefruit Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: bittere hopsmaak en fruitig in evenwicht |
Mendocino Red Tail Ale (USA) |
Brown Ale |
1.040-1.050 |
15-30 |
50-65 |
Geur: gebrand moutig, karamelachtig, zoetig Smaak: zoetig, karamel, moutbitterig, soms butterscotch- en/of notenachtig Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: moutbitterig, droog, dropachtig en soms fruitig |
Samuel Smith's Nut Brown Ale (GB) |
Dark Lager |
1.052-1.060 |
20-30 |
50-90 |
Geur: karamel, rokerig en soms boterig (Tjechische) Smaak: moutig, karamel, droppig, roosterig Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: moutig, geroosterd en iets bitterig |
Staropramen dark (CZ) |
Frambozen-Lambi(e)k (Oude (B)) |
1.045-1.060 |
15-21 |
n.v.t. |
Geur: sterk frambozen, zoetig, zurig Smaak: zoet, frambozen, amandelen, zurig Mondgevoel: plakkerig, samentrekkend en iets metaal Nasmaak: zuur, fruitig, droog |
Framboise Boon (B) |
Kriek-Lambi(e)k (Oude (B)) |
1.045-1.060 |
15-21 |
n.v.t. |
Geur: zurig, kersen, fruitig, amandelen Smaak: rins tot zeer zuur, soms zoetig (kunstmatig) Mondgevoel: samentrekkend, soms wrang en/of metaal Nasmaak: droog, fruitig en zuur tot zeer zuur |
Oud Beersel Oude Kriek Vieille (B) |
Mild Ale (Dark) |
1.030-1.038 |
18-30 |
60-140 |
Geur: moutig, zoetig, karamel, geroosterd, soms diacetyl Smaak: moutig, zwak karamel, zoetig, droppig en toch droog Mondgevoel: droog, iets plakkerig Nasmaak: karamel, zoetig, droog |
Moorhouse's Black Cat (GB) |
Munchener Dunkles |
1.048-1.052 |
20-25 |
40-80 |
Geur: moutig, geroosterd, chocoladeachtig, broodachtig Smaak: moutig, bitterig en karamel Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: moutigheid neemt af en bitterheid neemt toe |
Paulaner Original Münchner Dunkel |
Oud bruin (NL) |
1.032-1.040 |
8-24 |
70-130 |
Geur: zoet, karamelachtig, snoepjes Smaak: zeer zoet, snoepjes, karamel Mondgevoel: dun, leeg en iets metaal Nasmaak: zoet, karamel, kunstmatig |
Heineken Oud Bruin(NL) |
Porter (Brown) |
1.045-1.060 |
25-40 |
50-90 |
Geur: fruitig, gebrande mout, soms dropachtig Smaak: bitterig, fruitig, iets geroosterd, soms iets zoutig Mondgevoel: zwak metaal, plakkerig Nasmaak: droppig/cacaoachtig/bitterig tot bitter |
Shepherd Neame Original (GB) |
Schwarz |
1.044-1.052 |
22-30 |
50-115 |
Geur: koffieachtig, geroosterd brood, karamelachtig Smaak: kleurmout, bitter chocolade, koffieachtig, karamel Mondgevoel: droog, soms iets metaal Nasmaak: karamel, geroosterd, gaat over naar bitter |
Köstritzer Schwarzbier (D) |
Scotch Export Ale (SCO) |
1.040-1.052 |
20-30 |
25-45 |
Geur: fruitig, zwak karamel, moutig, soms iets zwavelig of diacetyl Smaak: fruitig, zwak karamel, zoutig, moutig, soms iets moutbitter Mondgevoel: plakkerig, soms iets wrangig of metaal Nasmaak: zoetig, karamel, bitterig, iets zoutig |
Caledonian Flying Scotsman (SCO) |
Stout (Irish Dry) |
1.036-1.039 |
33-48 |
117-124 |
Geur: overheersend gebrand mout, soms iets zurig Smaak: bitter, zurig, blokdropachtig, branderig, droog Mondgevoel: metaalachtig, iets samentrekkend Nasmaak: hopbitter en moutbitter, zeer droog, blijft lang hangen |
Guinness (IRL) |
Stout (Milk) |
1.041-1.059 |
21-35 |
200-450 |
Geur: donkere mout, zoetig Smaak: zeer zoet, moutbitterig (geroosterd/koffieachtig) Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: zoetig, karamelachtig en toch droog door kleurmouten |
Mackeson (GB) |
Stout (Oatmeal) |
1.045-1.065 |
22-40 |
50-165 |
Geur: cacao, geroosterde mout en melasseachtig Smaak: vol, karamel, bitterig, zoetig, weinig esters Mondgevoel: plakkerig Nasmaak: karamel, droppig, zoetig, cacaoachtig |
Samual Smith (SCO) |
Vlaams Bruin (B) |
1.042-1.056 |
15-35 |
50-80 |
Geur: zoetig-zurig, gebrande mouten, soms melkzuur en/of vanille/houtachtig Smaak: zoet-melkzurig, soms houtachtig Mondgevoel: plakkerig en samentrekkend Nasmaak: zurigheid neemt toe en zoetigheid neemt af |
Verhaeghe Vichtenaar (B) |
Vlaams Rood (B) |
1.050-1.064 |
14-20 |
50-80 |
Geur: sterk rins/melkzurig, gekarameliseerde mout, sterk fruitig Smaak: melk- en azijnzuur-zoetig, soms prikkelend scherp, mals Mondgevoel: samenttrekkend, plakkerig en wat metaal Nasmaak: fruitig, zurig en wat zoetig, blijft lang hangen |
Rodenbach Grand Cru (B) |
Weizen (Dunkel (D)) |
1.048-1.056 |
10-15 |
45-80 |
Geur en smaak: karamel, zoethout, kruidnagel, fenol, banaan, nootmuskaat, vanille Mondgevoel: sterk samentrekkend door koolzuur en soms iets plakkerig Nasmaak: zurig-appelachtig en soms iets karamel en/of vanille |
Spaten Franziskaner Dunkel Hefe- Weissbier (D) |