Type
|
Begin SG
|
EBU
|
EBC
|
Smaakomschrijving
|
Merken
|
Barley Wine
|
1.088-1.120
|
30-120
|
40-100
|
Geur: vol, mout, zoetig, hoppig, fruitig-kruidig Smaak: vol, zoet, bitterig, mout Mondgevoel: plakkend en alcoholwarmend Nasmaak: kruidig-bitter tot zeer bitter
|
Sierra Nevada Bigfoot Ale (USA)
|
Bo(c)kbier
|
1.062-1.068
|
15-35
|
40-100
|
Geur: karamelmoutig, zoetig, soms iets fruitig, soms moutbitter, cacaoachtig Smaak: moutig, bitterig, zoet, karamel Mondgevoel: plakkerig, soms alcoholverwarmend Nasmaak: moutigheid en karamel nemen af en bitterheid neemt toe
|
Einbecker Ur-Bock dunkel (D)
|
Dubbel (B)
|
1.062-1.070
|
15-30
|
45-80
|
Geur: fruit (o.a. banaan), karamelmout, kandij, chocolade Smaak: zoetig tot zoet, bitterig, soms kruidig of iets siroperig Mondgevoel: plakkerig met tamelijk veel koolzuurprikkeling Nasmaak: zoetig, kruidig, karamel (sterk uiteenlopende bijsmaken)
|
Chimay Rood (B)
|
Dubbelbo(c)k
|
1.068-1.080
|
20-35
|
50-100
|
Geur: sterke moutgeur, branderig, karamel, soms bouillonachtig Smaak: karamelmout, soms moutbitterig, soms fruitig Mondgevoel: plakkend, alcoholverwarmend Nasmaak:zoet, moutig, soms moutbitter en/of hoppig
|
Paulaner München Salvator (D)
|
Eisbock/IJsbok
|
1.061-1.068
|
20-35
|
80-130
|
Geur: sterk karamelmout, soms fruitig Smaak: mout, karamel, cacao, bitterig Mondgevoel: plakkend, sterk alcoholverwarmend Nasmaak: karamelmout, zoet, bitterig, blijft zeer lang hangen
|
Kulmbacher Eisbock (D)
|
Old Ale
|
1.058-1.092
|
29-53
|
90-95
|
Geur: zurig, hop, fruitig, karamel, zoethoutachtig Smaak: appelachtig, zwarte bessen, rozijnen, mout, zoethout, soms sherryachtig Mondgevoel: plakkerig, alcoholverwarmend, iets samentrekkend Nasmaak: karamel, moutig, zoet-zurig fruit, port
|
George Gale & Co. Ltd. Prize Old Ale (GB)
|
Porter (Robust)
|
1.062-1.076
|
30-50
|
60-250
|
Geur: fruitig, gebrande mout, soms karamelachtig-zoetig-drop Smaak: moutbitterig, fruitig, moutig, soms houtachtig Mondgevoel: plakkerig, soms alcoholverwarmend Nasmaak: complexe karamel, drop, bitterig, zoetig
|
Sinebrychoff (Koff) Porter (SUO)
|
Quadrupel
|
1.070-1.094
|
17-40
|
60-95
|
Geur: karamelmout, zoetig-kruidig, soms hoppig Smaak: moutig, zoetig, karamel, kandij, bitterig Mondgevoel: plakkend, alcoholverwarmend (soms overheersend) Nasmaak: fruitig, bitter chocola, karamel, zoetig, bitterig
|
Trappistes Rochefort 10 (B)
|
Scotch Ale (Strong)
|
1.065-1.090
|
30-50
|
25-55
|
Geur: karamelmoutig, zoetig, kruidig, droppig, soms diacetyl,siroop of melasse en/of iets rokerig Smaak: zoet, karamelmout, fruitig, bitterig, specerijen-kruidenachtig Mondgevoel: plakkerig en soms alcoholverwarmend Nasmaak: karamel, kruidig
|
Traquair Jacobite Ale (SCO)
|
Stout (Export)
|
1.068-1.093
|
30-80
|
190-250
|
Geur: overheersend gebrande mout, fruit, hop, zwarte bessen, melasse Smaak: moutbitter, geroosterd, hop bitter, drop Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, metaalachtig, alcoholverwarmend Nasmaak: karamel, geroosterd, bitter, drop, zoutig
|
Guinness Special Export Stout (IRL)
|
Stout (Imperial Russian)
|
1.075-1.105
|
50-90
|
80-300
|
Geur: fruitig, gebrande mout, droppig, hoppig, soms zurig Smaak: gebrande mout, krenten, hopbitter, karamel, branderig, cacao, koffie Mondgevoel: plakkerig, metaalachtig, alcoholverwarmend, iets wrangig Nasmaak: bitter, gebrand, soms zurig
|
Harvey's Imperial Extra Double Stout (GB)
|
Vlaams Bruin (Sterk)
|
1.075-1.090
|
50-80
|
20-26
|
Geur: melkzuur, rozijnenachtig, hout Smaak: cacao, fruitig (frambozenachtig), rins Mondgevoel: plakkend, samentrekkend, alcoholverwarmend Nasmaak: zoetig, fruitig en zeer complex, zurigheid neemt toe
|
Liefmans Provision Beer Goudenband (B)
|
Weizendoppelbock en Weizenbock
|
1.062-1.080
|
10-15
|
40-80
|
Geur: iets weëige-zoete tarwegeur, karamel, banaan, kruidnagel, fruitig Smaak: moutig, zoetig, karamel, bitterig, kruidnagel Mondgevoel: samentrekkend, plakkerig, soms alcoholverwarmend Nasmaak: zoetig, weëig, gistsmaak
|
G. Schneider & Sohn Aventinus (D)
|