Barley Wine |
1.088-1.120 |
30-120 |
40-100 |
Geur: vol, mout, zoetig, hoppig, fruitig-kruidig Smaak: vol, zoet, bitterig, mout Mondgevoel: plakkend en alcoholwarmend Nasmaak: kruidig-bitter tot zeer bitter |
Sierra Nevada Bigfoot Ale (USA) |
Bo(c)kbier |
1.062-1.068 |
15-35 |
40-100 |
Geur: karamelmoutig, zoetig, soms iets fruitig, soms moutbitter, cacaoachtig Smaak: moutig, bitterig, zoet, karamel Mondgevoel: plakkerig, soms alcoholverwarmend Nasmaak: moutigheid en karamel nemen af en bitterheid neemt toe |
Einbecker Ur-Bock dunkel (D) |
Dubbel (B) |
1.062-1.070 |
15-30 |
45-80 |
Geur: fruit (o.a. banaan), karamelmout, kandij, chocolade Smaak: zoetig tot zoet, bitterig, soms kruidig of iets siroperig Mondgevoel: plakkerig met tamelijk veel koolzuurprikkeling Nasmaak: zoetig, kruidig, karamel (sterk uiteenlopende bijsmaken) |
Chimay Rood (B) |
Dubbelbo(c)k |
1.068-1.080 |
20-35 |
50-100 |
Geur: sterke moutgeur, branderig, karamel, soms bouillonachtig Smaak: karamelmout, soms moutbitterig, soms fruitig Mondgevoel: plakkend, alcoholverwarmend Nasmaak:zoet, moutig, soms moutbitter en/of hoppig |
Paulaner München Salvator (D) |
Eisbock/IJsbok |
1.061-1.068 |
20-35 |
80-130 |
Geur: sterk karamelmout, soms fruitig Smaak: mout, karamel, cacao, bitterig Mondgevoel: plakkend, sterk alcoholverwarmend Nasmaak: karamelmout, zoet, bitterig, blijft zeer lang hangen |
Kulmbacher Eisbock (D) |
Old Ale |
1.058-1.092 |
29-53 |
90-95 |
Geur: zurig, hop, fruitig, karamel, zoethoutachtig Smaak: appelachtig, zwarte bessen, rozijnen, mout, zoethout, soms sherryachtig Mondgevoel: plakkerig, alcoholverwarmend, iets samentrekkend Nasmaak: karamel, moutig, zoet-zurig fruit, port |
George Gale & Co. Ltd. Prize Old Ale (GB) |
Porter (Robust) |
1.062-1.076 |
30-50 |
60-250 |
Geur: fruitig, gebrande mout, soms karamelachtig-zoetig-drop Smaak: moutbitterig, fruitig, moutig, soms houtachtig Mondgevoel: plakkerig, soms alcoholverwarmend Nasmaak: complexe karamel, drop, bitterig, zoetig |
Sinebrychoff (Koff) Porter (SUO) |
Quadrupel |
1.070-1.094 |
17-40 |
60-95 |
Geur: karamelmout, zoetig-kruidig, soms hoppig Smaak: moutig, zoetig, karamel, kandij, bitterig Mondgevoel: plakkend, alcoholverwarmend (soms overheersend) Nasmaak: fruitig, bitter chocola, karamel, zoetig, bitterig |
Trappistes Rochefort 10 (B) |
Scotch Ale (Strong) |
1.065-1.090 |
30-50 |
25-55 |
Geur: karamelmoutig, zoetig, kruidig, droppig, soms diacetyl,siroop of melasse en/of iets rokerig Smaak: zoet, karamelmout, fruitig, bitterig, specerijen-kruidenachtig Mondgevoel: plakkerig en soms alcoholverwarmend Nasmaak: karamel, kruidig |
Traquair Jacobite Ale (SCO) |
Stout (Export) |
1.068-1.093 |
30-80 |
190-250 |
Geur: overheersend gebrande mout, fruit, hop, zwarte bessen, melasse Smaak: moutbitter, geroosterd, hop bitter, drop Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, metaalachtig, alcoholverwarmend Nasmaak: karamel, geroosterd, bitter, drop, zoutig |
Guinness Special Export Stout (IRL) |
Stout (Imperial Russian) |
1.075-1.105 |
50-90 |
80-300 |
Geur: fruitig, gebrande mout, droppig, hoppig, soms zurig Smaak: gebrande mout, krenten, hopbitter, karamel, branderig, cacao, koffie Mondgevoel: plakkerig, metaalachtig, alcoholverwarmend, iets wrangig Nasmaak: bitter, gebrand, soms zurig |
Harvey's Imperial Extra Double Stout (GB) |
Vlaams Bruin (Sterk) |
1.075-1.090 |
50-80 |
20-26 |
Geur: melkzuur, rozijnenachtig, hout Smaak: cacao, fruitig (frambozenachtig), rins Mondgevoel: plakkend, samentrekkend, alcoholverwarmend Nasmaak: zoetig, fruitig en zeer complex, zurigheid neemt toe |
Liefmans Provision Beer Goudenband (B) |
Weizendoppelbock en Weizenbock |
1.062-1.080 |
10-15 |
40-80 |
Geur: iets weëige-zoete tarwegeur, karamel, banaan, kruidnagel, fruitig Smaak: moutig, zoetig, karamel, bitterig, kruidnagel Mondgevoel: samentrekkend, plakkerig, soms alcoholverwarmend Nasmaak: zoetig, weëig, gistsmaak |
G. Schneider & Sohn Aventinus (D) |