Kruisbessenbier

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

ReceptenIngrediƫnten voor eindvolume van 30 liter Kruisbessenbier.

Moutsoorten en granen

Hoeveelheid Soort EBC
3000 gram Pilsmout 3
3000 gram Tarwemout 3

Hop

Hoeveelheid Soort alpha % Kooktijd [min]
12 gram Magnum 10,5 60

Overige ingrediƫnten

Hoeveelheid Soort Kooktijd [min]
30 gram Gedroogde sinaasappelschil 10
10 gram Koriander 10
3000 gram Witte kruisbessen zie onderaan recept

Maischschema

Temperatuur Tijd [min]
62 30
72 30
78 5

Begin SG: 1,046
Gist: Fermentis Safbrew WB-06

Na de hoofdvergisting:
De diepgevroren kruisbessen worden eerst ontdooit en daarna 10 minuten gekookt. Het koken is om de bessen te steriliseren en eingzins kapot te maken, zodat de sap van de bessen gemakkelijk in het bier komt. Na het afkoelen, de pulp toevoegen aan het lagervat en minstens 2 weken laten lageren.