Hydrateren

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Van korrelgisten hoeft geen giststarter gemaakt te worden. Sommige brouwers strooien de korrelgist direct in het gistvat. Beter is het om de korrelgist te hydrateren, zodat deze zo actief mogelijk is, op het moment dat deze aan het afgekoelde wort wordt toegevoegd.

  • Vul een schone fles met 10 keer de hoeveelheid gekookt (gesteriliseerd) kraanwater t.o.v. de gebruikte hoeveelheid korrelgist.
  • Laat het kraanwater afkoelen tot 27,0 °C ± 3,0 °C.
  • Strooi de gist voorzichtig op de oppervlakte van het afgekoelde kraanwater. NIET ROEREN!
  • Laat 15 minuten ongestoord staan. Het wel of niet ontstaan van schuim is geen indicatie voor activiteit of vitaliteit van de gist.
15 Minuten laten staan
  • Na 15 minuten voorzichtig roeren totdat alle gist is gesuspendeerd.
  • Laat de gist suspensie 5 minuten ongestoord staan.
Hydrateren
  • Om een temperatuur shock van de gist te voorkomen kan de temperatuur van de gist suspensie aangepast worden aan de temperatuur van het wort door kleine hoeveelheden afgekoeld wort aan de gist suspensie toe te voegen. Natuurlijk laten afkoelen van de gist suspensie duurt te lang en gaat ten koste van de vitaliteit van de gist.
  • Na eventueel aanpassen van de temperatuur van de gist suspensie aan de temperatuur van het wort, de gist suspensie direct aan het wort toevoegen.
Hydrateren
Beluchten van het wort is NIET nodig!