Ga naar artikel

Filters

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De filters kunnen gebruikt worden in de maischketel, om te filteren, en in de kookketel, om de hopbellen, e.d. tegen te houden. Ik heb gekozen voor een rond model, omdat de bodems van de fusten bol zijn.

Benodigdheden

Onderdeel Hoeveelheid per stuk [€] Totaal [€]
Koperen pijp 15 mm 7 keer 8 cm 4 per meter 2,00
Koperen pijp 15 mm 2 keer 3 cm idem 0,50
Koperen pijp 15 mm ong. 4 cm idem 0,16
Koperen pijp 15 mm ong. 3.5 cm idem 0,16
90° bocht koper 1 1,00 1,00
45° bocht koper 8 1,00 7,00
Knelkoppeling messing T-stuk 15 mm 1 3,75 3,75
Totaal 14,57

Werkwijze

Zaag in de 7 koperen pijpjes, elke 1/2 cm een gleuf tot de helft van de pijp, zie afbeelding.
Soldeer daarna deze pijpjes allemaal met de gleuven aan dezelfde kant, zodanig op de bochtjes, dat je twee,  helften van een achtring krijgt (zie afbeelding).
Zet op de uiteinden van deze helften de twee koperen pijpjes van 3 cm.
Verbindt de twee helften met de messing knelkoppeling.

Koperen pijpje met gleuven.
Gedemonteerd filter
Ketel met filter

Door het filter in 2 delen te houden, kan je na het brouwen het filter eenvoudig weer uit elkaar halen en goed schoonmaken.

Leg het geheel op de bodem van het fust, en meet nauwkeurig de stukjes koperen pijp, die je nodig hebt om van het filter naar de kraan in het vat te gaan. Zaag deze op maat, soldeer op de 90° koperen bocht. Zet dit stukje vast op de messing T-stuk en de kraan. Het filter wordt met de sleuven naar beneden in de ketel gemonteerd, zodanig, dat het filter op de bodem komt te liggen.

Van deze filters heb je twee exemplaren nodig, één voor de maischketel, om het wort te filtreren en één voor de kookketel, om de hopbellen, e.d. te scheiden van het wort.