Ga naar artikel

Opstelling

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De ketels van 50 liter moeten verwarmd worden door branders. Zelf heb ik de branders op de Oosterse markt van de Bazaar in Beverwijk gekocht. Ik kreeg bij aankoop van 3 branders korting en de drukventielen er gratis bij.
Verder moeten de ketels zodanig op een stelling geplaatst worden, dat de waterketel het hoogste staat, met wat lager de maischketel en weer wat lager de kookketel. Door een goede opstelling te kiezen, hoef je alleen maar de kraan open te zetten, om de vloeistof van de ene naar de andere te laten lopen. Het is het handigste om te beginnen met de kookketel, deze moet zo hoog komen te staan, dat het gekookte wort van de ketel direct in het gistvat kan lopen.
Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om een dergelijke opstelling te maken. Hier is ook geen werkwijze te vinden, maar alleen een aantal afbeeldingen van mijn opstelling, plus een overzicht van het materiaal wat ik daarvoor gebruikt heb.

Benodigdheden

Onderdeel Hoeveelheid per stuk [€] Totaal [€]
Brander 3 30,00 90,00
Multiplex plaat 12 mm 61x122 cm 2 6,00 12,00
Vurenhouten balk 44x44 mm 15 m 0,55 per meter 8,25
Schroeven     4,00
Zwenkwieltjes 6 3,00 18,00
Radiatorfolie 1 rol 7,00 7,00
Totaal 139,25

Gastanks

Op de afbeeldingen hierboven zijn stalen gastanks afgebeeld. Deze zijn inmiddels ingeruild voor de kunststoffen BP gastanks. De voordelen van deze tanks zijn:

  • Lichter in gewicht
  • Doorzichtig, zodat gemakkelijker de hoeveelheid gas gecontroleerd kan worden.
  • Deze tanks bevatten propaan i.p.v. butaan. Propaan is vluchtiger en is daardoor beter bruikbaar bij lagere temperaturen.