Ga naar artikel

Ketels

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De basis voor de 3 ketels, die we gebruiken, is allemaal hetzelfde. Het verschil zit hem wat binnenin de ketel, via een koppeling op de kraan wordt gemonteerd.

Werkwijze

Eerst gaan we de fusten voorbereiden. Ga naar een slijterij, en 'koop' daar 3 lege fusten à € 30 (statiegeld).

Deze fusten zijn niet helemaal leeg, er zit vaak nog een restant bier in, en deze vaten staan onder druk!

Leg een vat op z'n zijkant en druk met een schroevendraaier voorzichtig in het ventiel. Zo kan het koolzuurgas ontsnappen en verdwijnt de overdruk.
Neem dan een haakse slijper en verwijder de bovenkant.
Ik heb een rand van de bovenkant laten zitten, zodat je de handvatten houdt waaraan je de ketels kan optillen. Maar je kan natuurlijk ook de hele bovenkant verwijderen.
Vijl en schuur de ontstane rand heel goed, zodat er geen bramen meer opzitten!

Fust waarvan de bovenkant is verwijderd
Kraan met pakking en koppeling
Gemonteerde kraan

Boor nu in de zijkant, zo laag mogelijk, een gat voor de kraan (in dit voorbeeld 18 mm). Zorg hierbij voor, dat je niet op de lasnaad van de bodem terecht komt.
Steek de kraan met messing ring en een rubberen pakking door deze opening en zet de kraan aan de binnenkant van de ketel vast met een koppeling.

Uiteindelijk heb je 3 dezelfde ketels met een kraan aan de buitenkant, met een koppeling aan de binnenkant. Deze gaan we gebruiken voor de: