Ga naar artikel

Soortelijk gewicht

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Het meten van de SG (soortelijk gewicht) gebeurt d.m.v. een hydrometer. Een hydrometer bestaat uit twee gedeelte, een gedeelte welke verzwaard is, en een gedeelte met een schaalverdeling. Door de hydrometer in een vloeistof te laten zakken, zal het verzwaarde gedeelte naar beneden gaan, en een gedeelte van de schaalverdeling zal boven de vloeistof uitsteken. De grens van de vloeistof op de hydrometer geeft de SG aan.

Werkwijze

Volg de volgende stappen:
  • Neem een hoge maatcylinder van 100 ml.
  • Vul deze met 80 ml. van de te meten vloeistof.
  • Laat de hydrometer in de vloeistof zakken.
  • Bij het meten van bier, draai de hydrometer even om z'n as, om luchtbelletjes, die aan de hydrometer plakken, er af te halen
  • Lees de hydrometer af. Houdt hierbij rekening met het echte oppervlakte van de vloeistof.
Sg aflezen

Refractometers

Refractometer Op dit moment zijn refractometers betaalbaar geworden. Deze meters werken met behulp van de brekingsindex van de vloeistof. Het voordeel van deze instrumenten is, dat je maar weinig vloeistof nodig hebt voor een meting. Één druppel is al voldoende om de hoeveelheid suikers te bepalen. Refractometers zijn in diverse schalen verkrijgbaar. Het handigste zijn de modellen die de meetresultaten °Plato aangeven.