Ga naar artikel

Vitaminen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Vitaminen zijn noodzakelijk voor gist, met name vitamine B. Er zijn een negental vitaminen die tot de B groep behoren. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze alle oplosbaar zijn in water. De enorme betekenis van vitamine B voor de celhuishouding, komt door zijn functie als co-enzym bij talrijke stofwisselingsprocessen. Bijvoorbeeld bij de nucleïnezuur synthese, de eiwitstofwisseling en het opbouwen en afbreken van vetzuren en aminozuren. Hieronder een overzicht van de verschillende vitaminen B, die belangrijk zijn voor gist, met hun eigenschap en voorkomen in het wort.

Thiamine (vitamine B1)

Thiamine speelt een belangrijke rol als co-enzym in de koolhydraat- en vetstofwisseling, o.a. voor de pyruvaat decarboxylering.
In wort komt ± 400 µg/l thiamina voor.
Thiamine

Riboflavine (vitamine B2 of lactoflavine)

Riboflavine dient als co-enzym en speelt voornamelijk bij groeiprocessen een rol. Zoals andere vitaminen B, ondersteunt het de energieproductie door een rol te spelen bij de metabolisatie (stofwisseling) van vetten, koolhydraten en eiwitten. Is voor de oxidoreductie processen belangrijk.
In wort komt ± 350 µg/l riboflavine voor.
Riboflavine

Pantotheenzuur (vitamine B5)

Maakt het deel uit van co-enzym A en speelt daarmee een belangrijke rol in het metabolisme van koolhydraten en vetten. Ook is pantotheenzuur betrokken bij de synthese van vetten.
In wort komt ± 2400 µg/l pantotheenzuur voor.
Pantotheenzuur

Pyridoxine (vitamine B6)

Betrokken bij aminozuurmetabolisme en synthese van vetzuren. Als co-enzym bij de transaminering in de N stofwisseling.
In wort komt ± 1200 µg/l pyridoxine voor.
Pyridoxine

Biotine (vitamine B8 of vitamine H)

Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook ondersteunt het de productie van vetzuren.
In wort komt ± 25 µg/l biotine voor.
Biotine