Ga naar artikel

Schoonmaken

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier FustHet schoonmaken en desinfecteren van fusten gaat eigenlijk hetzelfde als bij flessen en drukvaatjes. Er zijn een paar punten waar je extra rekening mee moet houden. In commerciële brouwerijen wordt bij het reinigen van een fust, deze niet geopend! Via de opening in de dop worden de fusten gereinigd en gevuld. Als amateurbrouwer heb je waarschijnlijk die apparatuur niet thuis, dus doen wij het reinigen en vullen, door de tapstang uit het fust te halen.
 • De dop met tapstang voorzichtig linksom losdraaien met de speciale sleutel. Doe dit voorzichtig, want er kan nog een beetje druk op het fust staan.
  Altijd eerst de druk van het fust afhalen!
 • De binnenkant van het fust en de tapstang goed schoonmaken.
  Let op de rubber afdichtring vlak onder de dop, dat deze ook schoon is en goed op z'n plaats zit.
 • Hierna het fust goed ontsmetten door desinfecteringsmiddel in het fust te gieten.
  Let op dat de tapstang, vooral de bovenkant, ook goed gedesinfecteerd wordt.
 • Na het desinfecteren het fust en de tapstang goed naspoelen met water.
 • Tapstang weer in het fust monteren, zodat er verder geen verontreinigingen in kunnen komen.

Tip

AlumascFusten met een Alumasc aansluiting, hebben een rubberen ring in de dop. Het schoonmaken gaat goed, door in de bak of emmer met desinfecteringsmiddel op de bodem een een stukje afvoerpijp (diameter 32 mm) van 1 cm te leggen. Door de dop tegen deze ring te duwen wordt de rubberen ring ingedrukt en kan het desinfecteringsmiddel overal beter komen.