Ga naar artikel

Koolzuur

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier KoolzuurcilinderOm het bier uit een fust te persen richting de tapkraan heb je druk nodig in de vorm van koolzuurgas (of lucht). Koolzuurgas is verkrijgbaar in flessen van 500 gram, 2 kilo, 6 kilo en 10 kilo. Met 1000 gram (1 kg) koolzuurgas kan je ongeveer 100 liter bier tappen.

Koolzuurgas (CO2) is van zichzelf niet duur, maar wel de statiegeld die op de flessen zit, maar deze krijg je uiteraard weer terug na het inleveren van de fles. Een fles koolzuur van 2 kg kost gemiddeld € 60,- (incl. statiegeld). Een vulling voor zo'n fles kost gemiddeld € 15,-.

Koolzuurflessen kan je aanschaffen waar je ook fusten bier koopt, zoals slijterijen. Koolzuurflessen zijn vaak ook verkrijgbaar bij bedrijven, die industriële gassen voor de las- of metaalindustrie verkopen.
Ook kan je koolzuurgas kopen bij de grotere en betere aquariumzaken. Vaak kunnen deze ter plekke je koolzuurfles vullen. De koolzuur voor aquaria is precies dezelfde als voor het biertappen. Ook de aansluiting op de fles zou moeten passen. Dit vullen is overigens wel wat duurder dan de prijzen hierboven genoemd.

Drukregelaar

DrukregelaarOm de druk van de koolzuurgas naar het fust te kunnen regelen, heb je een drukregelaar nodig, die je op de koolzuurcilinder monteert. Deze bestaat uit:
  • een (mano)meter, die de druk in de koolzuurfles aangeeft
  • een (mano)meter die de druk naar het fust aangeeft
  • een reduceerventiel, om de druk naar het fust te regelen
  • een kraan om de koolzuur toevoer naar het fust open of dicht te zetten

Let op!!!

De druk in een koolzuurcilinder is 60 Bar! Zet een koolzuurcilinder dus altijd vast, zodat deze niet kan vallen.

Hoe moet ik mijn koolzuur instellen?

De instelling van de koolzuur hangt van veel factoren af. Dit is afhankelijk van de koolzuurdruk in het fust, temperatuur van het bier in het fust, het verschil in hoogte tussen de tapkraan en het fust, enz.

Een goed uitgangspunt voor het afstellen van de koolzuurdruk, is dat je deze ongeveer gelijk moet houden met

temperatuur van het bier in het fust in °C / 10

Dus een fust bier van 5 °C geeft 0,5 bar, bij 10 °C 1 bar, bij 15 °C 1,5 bar, en bij 20 °C 2 bar, enz. Verder is het fijn om een compensatorkraan bij de tapkraan te hebben. Dan kan je de druk toch hoog zetten om de luchtbellen te voorkomen, en kan je bij de tapkraan de druk uit de tapkraan afremmen, zodat het bier er niet uit spuit. Als je geen compensatiekraan hebt, is het altijd aan te raden ervoor te zorgen dat je het bier van tevoren zoveel mogelijk hebt voorgekoeld. Dus beter in de schuur zetten van 10 °C, dan in de hete zon bij 25 °C!

Tip

PitcherWanneer je teveel schuim tapt door bijv. te hoge temperatuur en er zich veel luchtbellen in de leidingen bevinden, is het aan te raden om het bier te tappen in een pitcher. Dat zijn die bekende 1,8 liter glazen kannen die je in de kroegen ook wel eens op tafel aantreft. Het voordeel van een pitcher is dat je geen verlies hebt van bier, doordat je steeds maar moet afschuimen, enz. Vanuit deze pitcher schenkt je de glazen uit. Pitchers hebben een dikke glazen wand, en houden het bier ook lang koud.