Ga naar artikel

Tappen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Je hebt al het materiaal en je bier zit in de fusten. Het fust is aangesloten en de koolzuurdruk staat er op. Nu wil je het eigen gebrouwen bier tappen. Hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder wordt in 5 stappen dat uitgelegd.

Schoonmaken

SchoonmakenOm een goed glas bier te tappen, moet het glas schoon zijn. Bijvoorbeeld, stof of andere vuiligheid zal er voor zorgen, dat er teveel schuim ontstaat. Vet zal er weer voor zorgen, dat er weinig of geen schuim op het bier zal komen. Pak voor het tappen, het glas vast aan de onderkant en spoel het glas met schoon koud water, draai het vanuit de pols verticaal op-en-neer over de middelste spoelborstel. Laat het glas daarna even uitdruipen.

Schuin houden

Schuin houdenPak het glas aan de onderkant vast en hou het vervolgens schuin in de buurt (niet onder!) van de tapkraan.

Tapkraan openen

Tapkraan openenOpen de tapkraan met een snelle, vloeiende beweging. Hou het glas dan schuin onder de tapkraan en zorg ervoor dat het bier in het glas komt totdat het de rand van het schuine glas bereikt. Zorg hierbij voor de tuit van de tapkraan niet het bier of het glas raak. Regel de schuimvorming door het glas rechter of juist schuiner te houden.

Tapkraan sluiten

Tapkraan sluitenDraai de tapkraan in een snelle en vloeiende beweging dicht, draai het glas recht en haal het weg onder de nadruppelende tapkraan. Laat het gevulde glas even op de lekbak staan totdat het schuim niet meer over de rand van het glas loopt.

Afschuimen

AfschuimenHoud een plastic schuimspaan iets schuin en schuim met een snelle, vegende beweging af zodat de bovenkant van de schuimkraag gelijk is aan de rand van het glas.


Tips

  • Plaats de afschuimspatel in een doorzichtig glas met water. Niet bijvoorbeeld in een stenen pul, want dan zie je niet of het water vies is.
  • Zorg altijd voor een schone (hygiënische) werkomgeving rond tappunten.
  • Plaats geen rubber ringetje (om glazen te beschermen) om de taptuit. Dit is niet hygiënisch.