Ga naar artikel

Mout

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

Mout is graan dat eerst heeft gekiemd en daarna is gedroogd en/of geroosterd.

Achtergrondinformatie

Moutproces

Het graan weekt men eerst met water, waardoor de kiem groeien. De kiem is het begin van het plantje dat zich uit de graankorrel kan ontwikkelen. Door het kiemproces vinden veranderingen plaats in de graankorrel. Om voedingsstoffen te krijgen voor de groeiende kiem, beginnen de, in de graankorrel aanwezige, enzymen het zetmeel in de graankorrel af te breken tot suikers. Als de bladkiem ¾ van de lengte van de korrel heeft, wordt het graan bij een hoge temperatuur gedroogd, waardoor het kiemproces stopt. Dit drogen en stoppen van het kiemproces wordt eesten genoemd. Bij het eesten wordt er voor gezorgd, dat niet alle enzymen vernietigd worden. Het graan is nu mout en geschikt om er bier mee te bereiden.
Afhankelijk van de temperatuur waarbij het mout gedroogd is krijgt men lichtere of donkere mout. De kleur van mout wordt uitgedrukt in EBC-waarden. Hoe hoger het EBC-getal hoe donkerder het mout. De zeer donkere moutsoorten met een EBC-getal van 150 of meer hebben de neiging snel te overheersen in de smaak van het bier. Gebruik deze moutsoorten altijd met mate.


Tip

Bewaar mout op een droge plaats in grote plastic emmers met goed sluitende deksels om 'ongewenste gasten' te voorkomen. Donkere moutsoorten geven het beste resultaat indien deze zo vers mogelijk worden gebruikt. Koop daarom nooit te veel van deze moutsoorten in en ga naar een leverancier met een behoorlijke omzet.