Terpenoïden

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier

De meeste mono- en sesquiterpenen verdampen gedurende het koken van het wort, zodat ze weinig zijn terug te vinden in bier. De oxidatieprodukten, terpenoïden, hebben een hoger kookpunt en een betere oplosbaarheid in water. De terpenoïden hebben dus een belangrijk aandeel in het aroma van bier. We onderscheiden ze in:

Monoterpenoïden

De oxidatieproducten van de monoterpenen, die we vaak in het bier terug vinden zijn:
Linalool Geraniol
Linalool Geraniol

Linalool geeft een rozenhout, lavendelachtige geur en is de belangrijkste geurcomponent in koriander. Geraniol heeft een zoete geur, die doet denken aan roos en geranium.

Sesquiterpenoïden

De oxidatieproducten van Humuleen, die we vaak in het bier terug vinden, zijn:
Humuladienon Humulol Humelenol
Humuladienon Humulol Humulenol
Humuleen Epoxide 1 Humuleen Epoxide 2  
Humuleen Epoxide 1 Humuleen Epoxide 2