Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier
Gist is de verzamelnaam voor micro-organismen waarvan biergist (Saccharomyces cerevisiae) een bekende vertegenwoordiger
is. Gist is een eencellig micro-organisme, behoren tot de Fungi (schimmels) in de hoofdafdeling Mycophyta (van het Grieks: mukos=zwam, phuton=plant). Gisten onderscheiden zich van bacteriën door het bezit
van een celkern en zijn ook groter.
Achtergrondinformatie
Brouwgisten
Een vaste indeling, die voor de biergisten wel wordt gebruikt is:
- hoge gisten, ook bovengisten genoemd
- lage gisten, ook ondergisten genoemd (werd vroeger wel Saccharomyces carlsbergensis, of Saccharomyces uvarum genoemd).
Gist is voor de amateurbrouwer verkrijgbaar, bij de diverse
leveranciers
, in verschillende vormen, als korrelgist, of in vloeibare vorm. Van vloeibare gist moet je eerst een
giststarter
maken.
Meer informatie
Producenten van biergisten: