Jeneverbes Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Jeneverbes (Juniperus communis) is een altijdgroene heester, die 6 meter hoog kan worden. De grijsgroene bladeren, die aan roodachtigestengels zitten, zijn naaldvormig met een witte streep aan de onderkant. Kleine, gele bloemen verschijnen in april en mei aan de voet van de bladeren. Gebruik Zowel de takken (bijeengebonden tot een grof filter) als de besjes (als smaaktoevoeging) werden gebruikt voor de traditionele plattelandsbieren van Noord-Europa, met name in Scandinavië. Gebruik ongeveer 5 tot 15 gedroogde bessen per 10 liter. Bestanddelen Jeneverbessen bevatten tot 33% suikers en 10% hars. De populariteit van jeneverbessen (de bes) komt vooral door de etherische olie (0,2 tot 2%, afhankelijk van herkomst). De etherische olie bestaat voornamelijk uit monoterpenen (90%): α-pineen (24-46%), sabineen of β-thujeen (9-28%), myrceen (6-8%). Pineen Sabineen Myrceen Verder komen in de plant (niet in de bessen) terpineen-4-ol (5%), α-terpineol, borneol en geraniol en de sesquiterpenen, α- en β-cadineen, caryophylleen voor. Kweekwijze Het zelf kweken van een jeneverbes, om aan de grondstof te komen voor een bier, is af te raden. Het is gemakkelijker om de (gedroogde) jeneverbessen in de winkel te kopen. Het is natuurlijk wel leuk om zo'n struik te hebben en de ontwikkeling van de jeneverbes te volgen. Jeneverbesboompjes zijn vaak te koop in tuincentra. Zorg dat je een mannelijke en een vrouwelijke boom koopt. Oogsten Alleen vrouwelijke planten brengen bessen voort. Ze zijn eerst 2 jaar groen en worden zwarter naarmate ze rijper zijn. De rijpe blauwzwarte bessen kunnen dan geoogst worden. Bewaren De bessen kunnen in de diepvriezer bewaard worden. Ook zijn ze te drogen in een goed geventileerde ruimte. Bewaar na het drogen de bessen in luchtdichte bakjes.