Ga naar artikel

Jodiumtest (theorie)

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier De jodiumtest is een standaardtest, vaak gebruikt door biologen en chemici, om zetmeel aan te tonen. De jodium oplossing die hiervoor gebruikt wordt is in feite een oplossing van jodium en kaliumjodide. In deze oplossing wordt het trijodide-ion I3- gevormd. Jodium zelf is een vaste stof, die bij kamertemperatuur al verdampt met een paarse damp.

I(aq) + I2(s) → I3(aq)

Onderstaand model toont een doorsnede van amylose, de naam voor het lineaire gedeelten van het zetmeelmolecuul. Amylose bestaat uit een helix van α(1,4) gebonden glucose-eenheden. Middenin deze cilindrische vorm zitten vijf trijodide ionen (paars) 'gevangen'. Hierdoor wordt het licht anders afgebogen, waardoor dit amylose-jodide complex een duidelijke blauwzwart kleuring geeft, in tegenstelling tot de oranje-rode kleur van de joodoplossing zelf.



Let op
De jodiumproef toont de aanwezigheid van zetmeel aan. Het toont niet aan dat al het zetmeel is omgezet naar vergistbare suikers!