Ga naar artikel

Sesquiterpenen

Bron: brouw-bier.nl - Alles wat de amateur bierbrouwer of bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier bierliefhebber moet weten over het brouwen van bier Er zijn meer dan 3000 sesquiterpenen. Een stuk of twintig daarvan, bijvoorbeeld humuleen en caryofylleen, zijn belangrijk als geur- en aromastof.
Sesquiterpenen zonder functionele groepen komen in kleine hoeveelheden voor in allerlei planten. Ze bestaan uit 15 C-atomen, 3 isopreen eenheden. De moleculen zijn wat groter dan die van de monoterpenen. Door het groter moleculair gewicht is het kookpunt hoger en zijn ze dus minder vluchtig. Daarom komen ze niet zo veel voor in etherische (vluchtige) oliën.
Bij de monoterpenen komen verschillende monoterpenen in een olie voor; de sesquiterpenen zijn meer aan een plantensoort gebonden, bijvoorbeeld:
  • gember - zingibereen
  • cederhout - himachaleen
  • valeriaan - valeranon
  • ijzerhard - aristoladien
Net zoals bij monoterpenen, ontstaan door oxidatiereacties alcoholen, ketonen, aldehyden, lactonen en carbonzuren, de terpenoïden.
De sesquiterpenen zijn ook onder te verdelen in:

Acyclische sesquiterpenen

Farneseen
Farneseen

Behalve in hop, komt farneseen ook voor in gember, kamille en lavendel. Het geeft een kruidig, houtig aroma.

Cyclische sesquiterpenen

Humuleen
Humuleen
Caryofylleen
Caryofylleen
Selineen
Selineen
Humuleen geeft een houtig, kruidig aroma aan bier. Caryofylleen geeft ook een houtig aroma aan bier, maar gaat ook richting peper. Selineen geeft meer een peper, citrus aroma.